Inclusief cohousingproject in voormalig klooster op Sint-Jozef in Brugge

Bert Putman, algemeen directeur Oranje vzw (links) samen met onder meer burgemeester Dirk De fauw en ir.-architect Jeroen Jonckheere bij de voorstelling van het co-housingproject. © CGRA
Cesare Gregori
Cesare Gregori Medewerker KW

Oranje vzw start nog dit jaar met de renovatie van het voormalige klooster van de zusters Maria van Pittem in de Ronsaardbekestraat. Stad Brugge verleende hiervoor onlangs de omgevingsvergunning. Bedoeling is er een inclusief cohousingproject te realiseren.

“Het gaat daarbij meer dan om wonen”, zegt Bert Putman, algemeen directeur Oranje vzw. “Het gaat ook om wonen als beleving, participatie, ontmoeting en verbinding onder de kerktoren. We willen een diversiteit van mensen laten samenwonen: mensen met een specifieke ondersteuningsvraag, maar die we als volwaardige mensen zullen benaderen, en zij die geen behoefte hebben aan ondersteuning.”

Twaalf wooneenheden

“Het klooster is nog in redelijk goede staat en wordt heringedeeld tot 12 wooneenheden, waarbij drie appartementen zullen worden aangepast voor rolstoelgebruikers. De uitbouw achteraan wordt gesloopt om de buitenruimte te maximaliseren en de garage aan de zijkant wordt vervangen door een fietsenstalling”, licht ingenieur-architect Jeroen Jonckheere toe.

Er is ook aan duurzaamheid en zelfvoorziening gedacht. Er worden warmtepompen geïnstalleerd, op het dak komen er zonnepanelen en het gebouw wordt maximaal geïsoleerd. Zorgzaam nabuurschap zal ondersteund worden door welzijnspartners. Studio’s en appartementen zullen worden verhuurd, waarbij er gestreefd wordt naar een maximale betaalbaarheid en toegankelijkheid.

“Dit najaar zal Oranje vzw een oproep doen naar kandidaat-bewoners voor het project, waarbij de nadruk zal liggen op het samenstellen van een diverse en inclusieve gemeenschap die de kernwaarden van het project weerspiegelt”, luidt het.

Bedoeling is de renovatie van het klooster in de tweede helft van 2025 te finaliseren. Het prijskaartje wordt op iets meer dan 2 miljoen euro geraamd.

Totaalproject

Het klooster maakt deel uit van een groter project dat ook de parochiezaal de Korf en achterliggende koer, en de 10 studio’s in de Dokwerkersstraat omvat. De gemeenschapsfunctie van de Korf wordt alvast behouden en er wordt ook bekeken hoe dit gecombineerd kan worden met andere zaken.

Oranje vzw ziet de site als een totaalproject waar wonen, ontmoeting, dienstverlening en sociaal ondernemerschap samenkomen. De renovatie van het klooster markeert de eerste fase van dit ambitieuze plan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier