Inbreng van buurtbewoners nodig voor herwaardering van Sellewie: “Samen werken aan toekomst”

Rie Vanduren en Maarten Vanhee van Avansa gaan op stap in de Oliebergwijk om te weten wat bij de bewoners leeft. © DRD
Redactie KW

In samenwerking met de intercommunale Leiedal en nog een aantal partners wil de gemeente Deerlijk een project uitwerken waarin een nieuwe duurzame toekomst voor Sint-Lodewijk wordt ontwikkeld. De insteek van de bewoners wordt het uitgangspunt voor de herwaardering van de wijk, met onder andere infomarkten en buurtbabbels.

Dat de gemeente Deerlijk wil inzetten op de herwaardering van haar kernen en meer kwaliteit wil realiseren in de publieke ruimte, is al langer dan vandaag bekend. De herinrichting en vernieuwing van de dorpskern van Sint-Lodewijk (of Sellewie in de volksmond) staat daarbij hoog op de agenda. Vertrekkend vanuit een DNA-masterplan met de naam Oes DNA, dat de identiteit van het dorp in kaart brengt, hoopt de gemeente van Sint-Lodewijk een mooie, aangename en veilige kern te maken.

In functie daarvan gaat de intercommunale Leiedal samen met de gemeente Deerlijk en andere partners Logo Leieland, Avansa en HoWest en met steun van het Departement Omgeving en Wonen Vlaanderen op verschillende momenten in dialoog met de buurt. De bedoeling is om samen met de bewoners de ideeën uit Oes DNA verder te zetten om een duurzame toekomst voor de wijk en haar woningen te bekomen, zowel op sociaal als ruimtelijk vlak. Er wordt steevast vertrokken vanuit de insteek van de inwoners. “Participatie met een grote P”, luidt het bij de gemeente.

Buurtbabbels

Vorige woensdag vond er al een eerste infomarkt plaats op het Vredeplein. Alle inwoners van en rond de Oliebergwijk kregen de kans om de eigen woning of wijk vanuit een ander perspectief te herontdekken via thermografische beelden, luchtfoto’s, een interactieve wijkkaart,… Op woensdagnamiddag 11 oktober staat er op de parking van het Vredeplein (kruispunt met de Oliebergstraat) nog een infomarkt op het programma.

Tot maandag 6 november zijn er ook buurtbabbels met Maarten Vanhee en Rie Vanduren. Zij gaan in dialoog met de bewoners en gaan na in hoeverre alles gesmeerd verloopt voor de bewoners van en rond de Olieberg: hoe ze hun thuis daar ervaren, hoe ze de toekomst zien,… Ze luisteren naar wat de bewoners precies bezighoudt in hun woonomgeving, welke sterktes kunnen verbeterd worden en welke hiaten moeten worden ingevuld.

Drie thema’s

“Waarom deze wijk werd gekozen? We mikken op naoorlogse of oudere wijken waarvan de huizen bijna allemaal in dezelfde periode gebouwd werden”, verduidelijkt men bij Leiedal. “Zo weten we dat we veel nuttige tips kunnen meegeven. Er werden drie wijken binnen Zuid-West-Vlaanderen geselecteerd. Naast het lage deel van Sint-Lodewijk (Olieberg) in Deerlijk zijn dat de Seizoenwijk in Kuurne en de ruime Europawijk in Zwevegem.”

“We werken daarbij op drie thema’s. Vooreerst is er Blauw & groen. Vergroening, meer wateropvang en -doorlating om zo verkoeling te krijgen, minder wateroverlast en als surplus een aangenaam gekleurd uitzicht voor in en rond de eigen tuin. Een tweede thema is Energie & betaalbaarheid. De energieprijzen scheren hoge toppen en tegelijk durven veel mensen niet kiezen voor moderne aanpassingen zoals zonnepannelen, zonneboiler, meer isolatie,… We helpen hen op weg om het huis betaalbaar warm te houden in de winter en doordacht koel in de zomer. Hierbij werken we onder meer samen met de renovatiecoach.”

“De gemeente gaat voor participatie met een grote P in Sellewie”

“Ten slotte is er het thema Levenslang wonen. Sommige huizen herbergen nog hun eerste eigenaars, andere hebben intussen nieuwe bewoners. Het wijkgevoel en de samenhang onder wijkbewoners willen we stimuleren zodat bewoners van verschillende generaties en achtergronden elkaar blijven vinden. Ook mobiliteit komt hieronder aan bod: straten waar er vraag is naar verkeersremmende maatregelen, deelmobiliteit,… Tegelijk kijken we hoe men in de eigen woning aanpassingen kan doen om er elke levensfase comfortabel te beleven en er zo lang mogelijk te blijven wonen.”

Wie graag met buren wil afspreken om het leven in de straat te helpen belichten, kan contact opnemen via maarten.vanhee@avansa.be of 0473 59 14 40.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier