In Studio 66 leven Luc en Thérèse zich uit met fotografie en juwelen: “Onze twee passies gebundeld”
Luc Vervliet (68) en echtgenote Thérèse Schoolaert (68) kozen voor een authentiek vissershuisje als nieuwe stek na een carrière in het Antwerpse. Luc heeft een passie voor fotografie, Thérèse legt zich toe op juwelen ontwerpen. Hun passies bundelt het koppel in ‘Studio 66’.
“Eigenlijk zijn we teruggekeerd naar de roots van mijn vrouw Thérèse”, steekt Luc van wal. “Zij stamt uit een foorkramersfamilie uit deze regio. We hebben echter het grootste deel van ons leven in het Antwerpse gewoond. Mijn passie voor fotografie is begonnen toen ik 14 jaar was, door een spreekbeurt op school. Al snel had ik mijn eigen donkere kamer, eerst in de keuken, dan in de badkamer, want ik wilde zelf mijn foto’s afdrukken. Toen ik 24 was, ben ik lid geworden van fotoclub ICON in Wilrijk. Daar werd ik later ook voorzitter. Ik legde de lat telkens hoger voor mezelf, en op een bepaald moment startte ik met mijn eigen kleurdoca, een technische uitdaging! Het stond zeker in de sterren geschreven dat het grootste deel van mijn loopbaan zich zou afspelen bij Agfa-Gevaert, de toonaangevende Belgische multinational die zich heeft gespecialiseerd in analoge en digitale beeldvormings- en IT-systemen. Voor het bedrijf verhuisden we in 2000 naar München, waar ik aankoopmanager was. Daar heb ik in de Volkshochschule creatieve fotografie gevolgd en ik heb er leren fotograferen met statief.”
Avondonderwijs
“In 2007 keerde ons gezin terug naar België en sloot ik me weer aan bij de ICON-club. Maar eigenlijk was ik daar een beetje op uitgekeken. Mijn volgende stap was vijf jaar avondonderwijs ‘Fotokunst’ in de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Net voor ik 60 werd, ‘moest’ ik bij Agfa-Gevaert met pensioen. Dat vond ik heel erg triest in het begin, maar daardoor kon ik wel veel meer met fotografie bezig zijn.”
Ik wil altijd blijven bijscholen en de lat hoger leggen
“Nadat we terugkeerden uit München viel ik een beetje in een zwart gat”, vertelt Thérèse. “Om iets om handen te hebben, schreef ik me in voor een workshop ‘juwelen in zilverklei’. Luc spoorde mij aan om een opleiding tot goudsmid te volgen in de academie. Zo ontstond mijn nieuwe passie! In ons huis in Berchem richtte ik een klein atelier in, waar ik later zelf workshops begon te organiseren. Intussen zijn onze twee passies met elkaar vergroeid en die hebben we gebundeld in ‘Studio 66’. Luc is nu beroepsfotograaf en fotografeert al mijn juwelen.”
Onderscheidingen
“Juwelen fotograferen, is niet simpel”, legt Luc uit. “Je werkt vooral met reflecties. Je bouwt een decor dat de reflecties en de juiste glimmer en glans weergeeft. Dat scherm bouw je vlak naast het juweel, of rond en boven de lens. Intussen ben ik helemaal overgestapt naar bedrijfsfotografie: interieurs voor mensen die projecten realiseren, architectuur, foodfotografie, dronefotografie… Daarnaast leveren we ook printservice. Maar ik wil altijd blijven bijscholen en de lat hoger leggen!”
Zo kreeg hij de kwalificatie Qualified European Photographer van de Federation of European Photographers, won hij de ‘European Drone Bronze Camera’. Hij organiseerde in De Panne de expo ‘Mooi is de nacht’, maakte met Joris Luyten het boek ‘Foodprint’. Hij doet mee aan de tweejaarlijkse fotowedstrijd ‘Lens op de mens’ en exposeert in het tweejaarlijkse salon in Bourgogne.
Info: https://studio-66.be/ – Veurnestraat 66, Panne – tel. 058 41 09 66
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier