In goede en kwade dagen, maar niet tijdens corona: 379 koppels stelden huwelijk al uit

© Christophe De Muynck
Hannes Hosten

Trouwen in tijden van corona? Daar zeggen we geen ‘ja’ tegen. Sinds de start van de lockdown op 13 maart werden in West-Vlaanderen meer dan twee derde van de geplande huwelijken uitgesteld of geannuleerd. 379 trouwlustige koppels passen voor een coronahuwelijk waarbij enkel de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig mogen zijn. Dat blijkt uit een exclusieve bevraging van onze krant.

Hoe zit het in jouw gemeente? Ontdek het op de interactieve kaart onderaan dit artikel.


Sinds het ingaan van de coronamaatregelen op vrijdag 13 maart mogen burgerlijke huwelijken enkel plaatsvinden in aanwezigheid van de ambtenaar van de burgerlijke stand – de burgemeester of schepen van Burgerzaken – en de getuigen. Kerkelijke huwelijken waren een tijd opgeschort, maar kunnen sinds 21 april weer doorgaan. Ook hier mogen enkel het bruidspaar, de getuigen en de priester aanwezig zijn.

Maar voor de meeste aanstaanden hoeft het allemaal (voorlopig) niet. In de eerste zes weken van de lockdown werden 379 van de 555 burgerlijke huwelijken in onze provincie uitgesteld of geannuleerd.

De cijfers verschillen wel sterk van gemeente tot gemeente: nergens gingen álle geplande huwelijken door, maar in Beernem en Zonnebeke weerklonk toch 80 procent van de voorziene jawoorden. Ook in Bredene werden acht van de elf of 72,7 procent van de trouwpartijen niet afgelast.

“Ik heb er niet meteen een verklaring voor”, zegt schepen van Burgerzaken Jan Vandoolaeghe van Zonnebeke, waar acht huwelijken doorgingen en er amper twee werden geschrapt. “Ik weet wel dat er enkele koppels bij waren die absoluut nu wilden trouwen. We kunnen geen receptie aanbieden, maar we zijn wel van plan om alle trouwers uit deze periode later nog eens samen uit te nodigen voor een glaasje.”

Connemara

De Nationale Veiligheidsraad ‘bekijkt’ tegen 18 mei de mogelijkheid om meer mensen toe te laten op een huwelijk, maar dat betekent bijlange nog niet dat er een feest kan plaatsvinden met alles erop en eraan. Een suite, rijst gooien, zwaaien met servetten op – of juist schaamteloos naast – de tonen van de Connemara? Het is dus nog niet voor meteen.

Maar gelukkig is er de moderne technologie om het leed van veel coronamaatregelen te verzachten. En dat geldt ook voor het huwelijk in beperkte kring. Drie gemeenten – Alveringem, Jabbeke en De Haan – geven aan dat ze de ceremonie laten streamen, zodat familieleden en vrienden alles online kunnen volgen in hun kot.

“Het hééft wel iets, zo’n trouw met enkel het bruidspaar en de getuigen”

In tien gemeenten werden daarentegen alle huwelijken afgelast of uitgesteld: Anzegem, Dentergem, Gistel, Knokke-Heist, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort, Oostrozebeke, Staden en Wielsbeke. “Wij hebben alle 21 kandidaat-trouwers opgebeld”, vertelt bevoegd schepen Jan Morbee van Knokke-Heist. “Op onze vraag werd heel soepel gereageerd. We konden iedereen zonder probleem overtuigen om hun huwelijk uit te stellen. De meesten waren zelfs blij dat we belden en dat we hen uitlegden dat hun huwelijk niet moést doorgaan. Het was zelfs een geruststelling voor sommigen, die bang waren dat ze zonder avondfeest zouden moeten trouwen.”

“Enkele huwelijken werden naar mei verschoven, maar het gros minstens tot in juni of later. We tellen ondertussen al enkele koppels die hun huwelijk al voor een tweede keer uitstelden omdat ze later op het jaar een meer geschikte trouwdatum vonden. Als er een koppel was bij geweest dat om de een of andere reden zeker moest trouwen op de geplande datum, dan ging ik hun huwelijk uiteraard wel hebben afgesloten. Nood breekt wet. Maar dat was dus niet het geval”, aldus Jan Morbee. “Maar sinds begin deze week zijn er wel weer drie huwelijken voltrokken.”

“Later nog eens overdoen”

In de Valentijnseditie van onze krant maakten we bekend dat Lichtervelde de meest trouwlustige gemeente van West-Vlaanderen is, en zelfs van heel Vlaanderen als je het piepkleine, Limburgse Herstappe niet meetelt. Terwijl in heel Vlaanderen 21,9 mensen per 1.000 niet-getrouwden in het huwelijksbootje stappen, scoort Lichtervelde met 35,4 trouwers per 1.000 niet-getrouwden veel hoger. Maar dat geldt niet in coronatijden: ook in Lichtervelde werden in de eerste zes weken van de lockdown tien van de elf geplande huwelijken geannuleerd of uitgesteld.

Jabbeke is een van de drie West-Vlaamse gemeenten die huwelijken laten streamen, zoals toen Isabel Devlies en Sara Goossens in het huwelijksbootje stapten.
Jabbeke is een van de drie West-Vlaamse gemeenten die huwelijken laten streamen, zoals toen Isabel Devlies en Sara Goossens in het huwelijksbootje stapten.© Davy Coghe

“Intussen heb ik alweer twee huwelijken voltrokken, want ook op 2 mei was er eentje”, vertelt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “De meeste trouwers hadden ook een feest of een kerkelijk huwelijk voorzien. Omdat je nu enkel mag trouwen met een beperkt aantal mensen erbij, kozen ze liever een andere datum. Van de twee koppels die ik wel in de echt verbond, was er een dat al lang samen was en heel bewust nu wou trouwen. Het andere koppel verplaatste de kerkelijke plechtigheid, maar verkoos om het burgerlijk huwelijk toch te laten doorgaan.”

“Ik moet zeggen dat het wel iets heeft, zo’n trouw met enkel het bruidspaar en de getuigen”, vervolgt de Lichterveldse burgemeester. “Er heerst een intieme sfeer. Het is best emotioneel. Een van de twee koppels had al kinderen, maar ook die mochten er niet bij zijn. Er werden wel foto’s gemaakt. Ik heb hen gezegd dat we het huwelijk later nog eens opnieuw willen doen, zonder meerkost, met de kinderen erbij. Ook het andere koppel, dat later nog kerkelijk zal trouwen, mag vooraf gerust nog eens langskomen op het gemeentehuis. Met een glaasje erbij.”


Hoe zit het in jouw gemeente? Ontdek het hier: