Ayla ontwerpt ludieke wenskaarten: zeg het met… een West-Vlaams kaartje

Ayla noemt zichzelf in de eerste plaats een creatieve geest en pas dan onderneemster. (gf)
Nancy Boerjan

Het West-Vlaams kreeg de jongste jaren een stevige voet aan de grond op televisie en in theaterzalen, maar ook daarnaast vindt onze sappige woordenschat zijn weg naar het publiek. De Roeselaarse Ayla Brulez verovert heel wat harten met originele wenskaarten die ze van geestige spreuken en een bijpassende tekening voorziet. ‘Ziej gie wok puttonoizle van een twien?’

Haar ouders probeerden haar op te voeden in het Algemeen Nederlands, maar eens ze terechtkwam op de Roeselaarse Broederschool geraakte Ayla Brulez (33) dan toch in de ban van het West-Vlaams. En dan vooral van de sappige, vaak humoristische West-Vlaamse woordenschat. Na het middelbaar kon ze haar passie voor tekenen kwijt in de opleiding grafisch ontwerper aan Syntra West. “Daar ontdekte ik allerlei programma’s waarmee ik mijn schetsen kan omzetten in digitale illustraties, en hoe ik met teksten en typografie aan de slag kan”, vertelt ze. Sindsdien heeft ze haar eigen grafisch ontwerpbureau in Gent, BlueFury. Ze ontwerpt logo’s, verzorgt de lay-out van brochures, illustreerde het boek Koersdromen van sporteconoom Wim Lagae, haar posterontwerp voor de Dag van de Academies werd bekroond.

“Ik vond inspiratie in de uitdrukkingen die mijn mama en oma gebruiken”

Ze hanteert heldere lijnen in haar ontwerpen, die ze invult met veel textuur en pastelkleuren. “En als ik de kans krijg, probeer ik ook altijd een grappige noot aan te slaan”, klinkt het. Dat laatste aspect bracht er haar toe om een eerste reeks kaartjes met West-Vlaamse wensen uit te brengen. “Ik neem al een aantal jaren deel aan Paris MontmARTre, een kunstmarkt in Roeselare in september. Ik toon er mijn tekeningen, maar het leek me wel leuk om ook iets kleins te ontwerpen, iets wat mensen gemakkelijk zouden meenemen. Een puur commercieel ideetje dus”, licht ze toe. “Ik begon samen met mijn ma en oma wat te brainstormen, en al grappend kwamen we uit bij West-Vlaamse woorden en spreuken, en hoe geestig die nog altijd klinken. Zo vond ik blokzwien meteen een zalig woord, en ik tekende een soort vierkant varken. En een schildpad die op haar rug ligt, met als spreuk Oei! ‘t Oopn daj rap were te pwote zit. We besloten er een vijftal van aan te bieden tijdens de markt in 2017, en die vlogen de deur uit.”

West-Vlaamse hype

Ayla noemt zichzelf in de eerste plaats een creatieve geest en pas dan onderneemster, maar het succes van de kaartjes groeide niettemin gestaag. Er kwamen ludieke wensen voor verjaardagen, voor wie met pensioen gaat of verhuist, liefdes- en geboortewensen… Ze biedt ze aan op haar website www.westvlamsekartjes.be en in winkels in het Roeselaarse, Tielt, Dentergem, De Panne en Jabbeke. Tijdens de MKRS-markt in Brugge het voorbije weekend kon ze de voorraad kaartjes niet snel genoeg aanvullen. “Ze toveren een glimlach op gezichten. Het was bedoeld als een nevenprojectje, maar het neemt steeds meer van mijn tijd in beslag.”

Ayla surft mee op de West-Vlaamse hype van de jongste jaren. “Mensen houden weer van die typische uitdrukkingen. Ik hou lijsten bij, mensen signaleren me woorden… Het is duidelijk dat we die woordenschat niet willen loslaten. Mijn favoriet? Puttonoizle van iets of iemand zijn, vind ik een mooie. Of een klassieker als ’t zwin deur de bjèten joagen: ik zie dat zwijn zó voor mijn ogen weglopen”, lacht ze.

Lees meer over: