In afdeling oncologie van AZ Delta in Rumbeke streven ze naar zorg op maat van de patiënt

Voooraan herken je dokter Karin Schotte, dokter Jan Demol en dokter Marlies De Bock. Achteraan v.l.n.r. Chantal Deboodt (hoofdverpleegkundige opnameafdeling), dokter Filip Van Aelst, Brecht Verbrugghe (zorgmanager), Siska Verstraete (verpleegkundig consulent) en Ingrid Vanneste (borstverpleegkundige). © (foto JCR)
Redactie KW

Voor de dienst medische oncologie biedt de verhuizing naar campus Rumbeke de kans om alle activiteiten te centraliseren. “Hier in de Wilgenstraat zit alles verspreid, van -1 tot de zesde etage”, vertelt diensthoofd dokter Jan Demol.

De dienst medische oncologie van AZ Delta is de grootste associatie van West-Vlaanderen. De dienst omvat de polikliniek, dagopnames en de opname-afdeling. Voor de borstkliniek hoopt men straks ook Eusoma, een Europees kwaliteitslabel, binnen te halen. “In totaal werken we met zeven oncologen. Momenteel met vijf hier vanuit de Wilgenstraat en twee collega’s op de campus Torhout. AZ Delta Menen wordt bediend door twee oncologen vanuit Roeselare. Onder onze vleugels hebben we in samenwerking met de anesthesisten ook nog een palliatieve zorgeenheid met negen bedden die zich in de Westlaan situeert. Die zal tijdelijk mee verhuizen naar Rumbeke om dan uiteindelijk in de oude kraamkliniek op de stadscampus de intrek te nemen in een rustgevende omgeving.”

Subspecialiseren

Medisch oncologen behandelen patiënten die lijden aan een kanker of een kwaadaardige aandoening met chemotherapie, immuuntherapie of doelgerichte therapie als medicatie. Zij staan voortdurend in contact met andere artsen als chirurgen, radiotherapeuten, radiologen, longartsen, gynaecologen, pathologen, gastro-enterologen, neus-keel-oorartsen,… Dat multidisciplinair overleg wordt geïntensifieerd tijdens de zogenaamde MOC’s. Dat staat voor Medisch Oncologisch Consult en daarbij gaan alle specialisten ter zake samenzitten. Soms wordt daarvoor ook Skype ingeschakeld. “Deze MOC’s nemen vaak anderhalf uur per dag in beslag, maar daar worden de patiënten één na één besproken. Alle medische knowhow wordt samen gebracht om zo tot de juiste diagnose en behandeling te komen. Op die MOC’s worden jaarlijks een 4.000-tal patiëntendossiers besproken.”

De zeven medisch oncologen van AZ Delta neigen ook steeds meer naar subspecialisatie. “Er zijn tien zorgdomeinen vastgelegd door AZ Delta: van algemene oncologie over hematologie tot gynaecologische oncologie. Voor elk van die tien zorgdomeinen zijn er twee oncologen die zich daarop extra richten”, legt dokter Demol uit.

Kankerregistratie

De overheid verplicht ook kankerregistratie en de elektronische AZ Delta-database leert ons dat er sinds 2010 18.164 tumoren zijn geregistreerd. “Dat aantal is jaarlijks nog stijgend. Dat wil daarom niet zeggen dat meer kankers zijn, wel dat ze steeds beter worden gedetecteerd. De mensen leven nu ook langer en lopen dus meer risico”, zegt dokter Birgit Mispelaere, coördinator van het oncologisch centrum AZ Delta.

De dienst medische oncologie is ook sterk actief binnen de afdeling voor klinische research. “Daar testen studieverpleegkundigen bijgestaan door artsen de nieuwe medicijnen van de farmaceutische bedrijven. Er komt voortdurend nieuwe medicatie op de markt. De behandeling die je twee jaar geleden zou krijgen, is niet dezelfde als nu. Door deel te nemen aan die studies zitten we op de eerste rij en kunnen we meeste recente behandeling aanbieden”, verklaart dokter Mispelaere.

In toekomst ook apps

AZ Delta heeft ook fors geïnvesteerd in de software die het elektronisch patiëntendossier mogelijk maakt. “We moeten daarvoor veel gegevens invoeren, maar we plukken daar zeker de vruchten van. Patiënten kunnen via het zorgportaal dat dossier overigens inkijken en de zorgverleners vinden op één plaats alle info over de patiënt. Dat geeft enorm tijdwinst en minimaliseert de kans op fouten.”

De dienst oncologie zal zich in Rumbeke op de tweede verdieping situeren. Bij het dagziekenhuis werd voor een open concept gekozen, waardoor je minder de indruk hebt in een ziekenhuis te vertoeven. Het nieuwe dagziekenhuis geniet ook heel wat lichtinval. Zorgmanager Brecht Verbrugghe: “De dienst medische oncologie heeft een 20-tal verpleegkundigen voor 24 tot 28 bedden, in het dagziekenhuis zijn dat er 25 voor 45 bedden. Al zullen dat in Rumbeke niet meer letterlijk bedden zijn. Niet enkel de dokters gaan specialiseren, ook de verpleegkundigen. De borstverpleegkundigen zijn daarvan wellicht het meest bekende voorbeeld, maar anderen begeleiden bijvoorbeeld patiënten met bijvoorbeeld longtumoren.”

“Kinderen kunnen in het Vlinderhuis terecht met vragen over de ziekte van mama of papa”

De patiënt komt nog meer centraal te staan en ook de mantelzorgers kunnen een beroep doen onze begeleiding. “Want een kankerdiagnose komt niet enkel voor de patiënt zelf hard aan. Zo hebben we ook het Vlinderhuis waar kinderen terecht kunnen met vragen over de ziekte van hun papa, mama of ander familielid. Iedere patiënt doorloopt ook een individueel zorgtraject waarbij ook elke zorgverlener weet wat van hem of haar verwacht wordt op welk moment. Dat wordt niet enkel binnen AZ Delta uitgerold, maar betrekt ook de eerstelijns hulpverleners zoals huisarts, thuisverpleegkundige, kinesist… Binnen AZ Delta heeft iedere patiënt één oncoloog, maar ook één trajectverpleegkundige. Bij die laatste is drempel minder hoog om eens aan te kloppen met een vraag. We zijn dan wel de grootste oncologische dienst in West-Vlaanderen, we willen vooral ook warm en menselijk zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier