“Ik weet niet wat klagen is”: Schoonmoeder Stefaan De Clerck en echtgenote wijlen burgemeester van Kortrijk Jozef De Jaegere is 100

Raymonde De Jaegere-Debels op haar 100ste verjaardag, omringd door haar kleinkinderen. © Noël Maes
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Raymonde Debels: “Nooit had ik verwacht om 100 jaar te worden. Mijn man werd slechts 70…”. Haar man was de Kortrijkse burgemeester Jozef De Jaegere. Zij is een dochter uit de destijds heel bekende ijzerwarenhandel Debels en dat dat blijkt ook een ijzersterk ras te zijn. Haar oudste zus Fernande is 101 geworden, zus Yolande 99 en nu mocht zij op 11 september haar honderdste verjaardag vieren. Ze is een vat vol levenswijsheid.

Grootvader Adolf Debels begon in de Leiestraat in Kortrijk in 1880 een ijzerwarenwinkel die ‘Ter Gouden Spade’ werd gedoopt. Zijn zonen Gerard en Marcel maakten er later in de Zandstraat de bekende groothandel van. Hun huis werd daar bij het grote bombardement van 21 juli 1944 vernield… Gelukkig verbleef het gezin buiten de stad. Ze verhuisden nadien naar de Pieter Tacklaan en de handel naar de Noordstraat: in deze gebouwen bevindt zich nu het museum Texture.

Scoutsleidster

“Ik ben op 11 september 1924 in de Zandstraat geboren en heb een mooie jeugd gekend in een zeer warm gezin”, zegt Raymonde met nadruk. Ze volgde middelbaar onderwijs bij de Dames de Saint-Nicolas, jawel, toen nog in het Frans. Zij heeft leren lezen, schrijven en rekenen in het Frans en tot vandaag leest ze Franse romans en al heel haar leven rekent ze in het Frans. Frankrijk – “met al die mooie dorpjes en kerken” – is ook altijd een geliefkoosde reisbestemming geweest. Ook in het Frans is Raymonde in Kortrijk leidster geweest van de scouts en gidsen: “Ik ben ook nationaal in Brussel actief geweest en leidde kampen. We hebben dan wel in Kortrijk alles vernederlandst.”

Studies afgewerkt

Ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog toen ze 16 was, kon ze haar studies afwerken. Daarna heeft ze in het Noord-Franse Bondues ook nog een jaar Art et Culture gevolgd. Daarna was het logischerwijze op het bureau werken in de ouderlijke ijzerwarenhandel.

Raymonde is de derde in een gezin van acht kinderen. Een zusje is als kind gestorven, Martine overleed in 1972 op slechts 40-jarige leeftijd, Bertrand in 2006. Drie zussen die boven de 90 waren, zijn in minder dan een jaar overleden in de coronaperiode: Yolande en Françoise in 2020 en Fernande in 2021. Alleen broer Antoine (Tony) (95) is ook nog in leven.

Burgemeester De Jaegere

Het was op een trouwfeest dat Raymonde en rechtenstudent Jozef De Jaegere elkaar leerden kennen. Hij studeerde nog en ze moesten tot 1951 wachten om te trouwen. Jozef was de zoon van Maurice De Jaegere die ook advocaat was. Vanuit de middenstandsorganisaties rolde hij in de politiek, werd gemeenteraadslid en schepen in Kortrijk en was ook enkele jaren katholiek volksvertegenwoordiger. Naar hem is de Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan vernoemd. Jozef volgde zijn vader in 1957 op als advocaat en zou ook in zijn voetsporen treden in de politiek, zij het niet nationaal. Hij was 24 jaar schepen en van 1983 tot 1987 burgemeester.

Het echtpaar Jozef De Jaegere-Debels.
Het echtpaar Jozef De Jaegere-Debels. © gf

“Ja, mijn man was veel afwezig door de politiek en de bijkomende functies, onder andere als voorzitter van de biënnale Interieur. Daarvan was, toen nog, prinses Paola erevoorzitter en zij is ook nog bij ons thuis geweest. Mijn man was graag burgemeester. Maar laat ons niet over politiek spreken. Voor mij is het een te harde wereld. Ik volg het nog wel maar naar het nieuws op tv kijk ik niet meer. Dat is te negatief.”

Dameskring van de Europese Vriendschap

Raymonde zegt van zichzelf dat ze het leven liever positief bekijkt, veel zin voor humor heeft en alles kan relativeren: “Ik weet niet wat klagen is. Ik neem alles aan zoals het komt, ook mijn leeftijd, een dag met een keer. Mijn motto is veel werken maar ook goed ontspannen.”

Gewerkt heeft Raymonde inderdaad ook na haar huwelijk bij haar man en ook daarna bij haar kinderen Philippe en Mine die het advocatenkantoor voortzetten. Het was voor haar ook als een hobby.

Op het feest voor Raymondes 100ste verjaardag waren 62 aanwezigen.
Op het feest voor Raymondes 100ste verjaardag waren 62 aanwezigen. © Noël Maes

En ontspannen deed zij dus ook. “Bij de geboorte van ons eerste kleinkind kochten we een tweede verblijf in Oostduinkerke en we gingen daar geregeld naartoe. Met de kinderen trokken we naar Corsica. We zijn ook een paar keer in Amerika geweest. Wat mij na aan het hart ligt, is de Dameskring van de Europese Vriendschap, met vrouwen uit de Kortrijkse zustersteden. Wij logeren bij elkaar, soms een week, en maken uitstappen. Nu kan ik dat niet meer maar ik ben penningmeester gebleven tot mijn 90ste”

Nooit verveeld

Jozef De Jaegere en Raymonde kregen vijf kinderen: Marie-Dominique (die Mine genoemd wordt en de echtgenote is van oud-minister en -burgemeester Stefaan De Clerck), Philippe, Stephan, Emmanuel en Isabelle. Zij zorgden voor 16 kleinkinderen en intussen zijn er ook 26 achterkleinkinderen waarvan het jongste 1 jaar oud is. Op het feest voor Raymondes 100ste verjaardag waren ze dan ook met 62.

Vroeger woonde het echtpaar op de Pottelberg. Jozef De Jaegere is in 1995 overleden. Nu woont Raymonde al 20 jaar in de Groeningelaan. ”Ik verveel me nooit”, zegt ze. “Ik krijg veel bezoek, lees boeken, vul kruiswoordraadsels en sudoku’s in en met vriendinnen scrabbel ik regelmatig, dat zijn heel aangename namiddagen.”

Engagement

Mee met haar tijd is ze ook. Ze kon met de computer overweg en nu zit ze in verschillende familiale whatsapp-groepjes, waardoor ze vlot in contact blijft met haar grote familie, ook met de jongsten. “Ik ben blij dat mijn oma al 49 jaar in mijn leven is”, zegt kleindochter Marie De Clerck die bij ons gesprek aanwezig is. ”Ik heb zoveel van haar geleerd, van het oneindige engagement voor mensen tot thuis veel volk ontvangen. Ik wens iedereen een superoma toe zoals zij!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier