IJzerwake doekt wake in huidige vorm op en bezint zich over toekomst

© TP

Er komt wellicht geen 24ste editie van de IJzerwake in de huidige vorm. Dat heeft de algemene vergadering van de vzw vorige week beslist. “We gaan ons herbezinnen over de manier waarop we verder gaan”, zegt woordvoerder Edwin Six aan Belga in reactie op een bericht van PAL NWS eerder donderdag. Volgende week buigt een werkgroep zich op een virtuele vergadering over de toekomst, voegt hij eraan toe.

De 23ste editie van de IJzerwake, de radicale afscheuring van de IJzerbedevaart, lokte op 25 augustus nog 1.500 Vlaams-nationalisten tegen ruim 5.000 in de topjaren. Ondanks een hogere ticketprijs is de organisatie zwaar verlieslatend. PAL heeft het over een totaal verlies van 60.000 euro.

Op dinsdag 24 september start de werkgroep ‘IJzerwake 2.0’ met een virtuele vergadering, bevestigt Six, die de werkgroep leidt. “We vertrekken van een leeg blad. Er staat nog niks vast: zowel over de vorm als over de locatie”, zegt hij aan Belga.

Daarnaast zal de werkgroep het middenveld van de Vlaamse Beweging bevragen, onder meer ‘t Pallieterke, de VVB en de Vlaams-nationale studentenverenigingen KVHV en NSV. “De bestuursleden van de IJzerwake hebben na twintig jaar oogkleppen op. Door het middenveld te bevragen, willen we onze blik verruimen”, aldus Six op PAL.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier