Ieperlingen lanceren mee dagelijkse Last Post in Amerika: “Trots dat we inspireren”

Op de foto zien we Tonny Desodt (LPA), Olivia De Greef (Belgische Ambassade Washington), Paul Hegge (General Representative Flanders to the USA in New York), Carl Denys (LPA), Sophie Karlshausen (Deputy Chief of Mission Belgische Ambassade Washington), Christophe Wils (LPA) en Branko Boskov (militaire vertegenwoordiger Ambassade Washington). © Last Post Association
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Last Post Association was vorige week in Washington om Taps for Veterans te helpen opstarten, een dagelijkse Last Post-ceremonie aan het WO I-monument A Soldiers Journey. Na Australië is Ieper nu dus ook een inspiratiebron voor een dagelijkse herdenking aan de andere kant van de oceaan.

De delegatie van de Ieper Last Post Association bestond uit klaroeners Christophe Wils en Tonny Desodt, begeleid door bestuurslid Carl Denys. Ze reisden op 12 september naar Washington op uitnodiging van de Doughboy Foundation en Taps for Veterans om aanwezig te zijn voor de onthulling van de 25 ton wegende bronzen sculptuur A Soldier’s Journey van de Amerikaanse kunstenaar Sabin Howard.

Onbekende soldaat

“De beeldencompositie met een 25-tal levensgrote figuren vertelt het verhaal van een onbekende soldaat: van het verlaten van zijn huis tot getuige zijn van de gruwelen van oorlog en zijn uiteindelijke terugkeer”, zegt Carl Denys. “Sinds een jaar wordt daar geregeld Taps gespeeld, hun versie van de Last Post, maar pas vanaf deze week iedere dag. Na België en Australië zijn ze de derde plaats in de wereld waar een dagelijkse Last Post-ceremonie wordt gehouden.”

De Last Post weerklinkt nu ook in Amerika.
De Last Post weerklinkt nu ook in Amerika. © Last Post Association

Elke dag van hun verblijf bliezen de Ieperse klaroeners om 17 uur de Last Post. “Het is de bedoeling dat we blijven samenwerken en elkaar regelmatig bezoeken, met het doel om de traditie in ere te houden. Wij doen het bijna honderd jaar, in Australië tien jaar en nu zijn ze ook in Amerika begonnen met een dagelijkse ceremonie. We zijn heel trots dat we anderen inspireren om te blijven herdenken.” Ook voor de Last Post-ceremonie in Australië was Ieper de inspiratiebron. “De toenmalige ambassadeur in België kwam heel vaak naar de Last Post. In 2012 werd hij directeur van het Australian War Memorial in Canberra en besloot hij hier ook een dagelijkse Last Post te blazen. De Amerikanen leerden ons kennen via muzikanten van The US National Army Band.”

Taps for Veterans kan rekenen op een twintigtal klaroeners. “Die mensen komen eigenlijk uit heel Amerika. Sommigen reizen duizenden kilometers naar Washington, speciaal om er enkele dagen ieder avond de Last Post te blazen”, besluit Carl Denys.

Je kunt de plechtigheid bekijken op YouTube onder ‘National WWI Memorial – A Soldier’s Journey: First Illumination’. De klaroeners kun je zien vanaf 1’09”. Meer info: www.lastpost.be of doughboy.org.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier