Ieperling reageert boos nadat hij beschadigd graf van grootouders ontdekt in Oostende: “Een verwittiging was op zijn plaats geweest”
Guy Michiels (70) uit Ieper is boos. Op Allerzielen ontdekte hij dat het grafsteen van zijn grootouders, die op de Stedelijke begraafplaats in de Stuiverplaats begraven liggen, ingezakt lag. “Ik kan het niet vatten dat het stadsbestuur mij daar niet van verwittigd heeft.”
Guy is een geboren en getogen Oostendenaar en verhuisde ruim 40 jaar geleden naar Ieper. Zijn grootouders Adalbert Michiels (overleden in 1971) en Maria Simoens (overleden in 1991) liggen begraven op de Stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat. Elk jaar trekt hij van Ieper naar Oostende om op 1 november zijn grootouders te bezoeken.
“Toen ik bij de grafzerk van mijn grootouders aan kwam viel mijn mond open van verbazing”, zegt Guy. “De gedenksteen waar de namen van mijn grootouders op staan, moet op de dekplaat gevallen zijn waardoor die aan diggelen werd geslagen. Hoe dat is kunnen gebeuren is mij een raadsel, maar ik denk niet dat er kwaad opzet in het spel geweest is.”
Begrip
Dat de grafzerk beschadigd raakte, daar heeft Guy alle begrip voor. De man uit Ieper begrijpt echter niet dat het stadsbestuur hem daar nooit van op de hoogte bracht. “Ik snap niet dat niemand dat heeft opgemerkt”, vervolgt Guy boos.
“Hier lopen dagelijks stadsarbeiders rond, die mensen moeten dergelijke beschadigingen toch melden aan hun verantwoordelijke? Dan verwacht ik dat dat ook gemeld wordt aan het stadsbestuur. Maar ik kreeg geen enkel bericht. Ik was echt geschokt over wat ik daar te zien kreeg. Ik kon er echt niet mee lachen. Ik stond daar met mijn bloemen voor mijn grootouders. Ondertussen ben ik al wat afgekoeld, maar ik ga zeker nog het stadsbestuur contacteren.”
Geen fout
Volgens schepen van Begraafplaatsen, Hina Bhatti (Open VLD) werd er vanuit de stad geen fout gemaakt. “Ik heb uiteraard alle begrip voor de situatie van meneer Michiels”, zegt de schepen.
“Alleen is het zo dat de familie zelf instaat voor het onderhoud van het graf. We beschikken niet altijd over de contactinformatie van de familie van de nabestaanden. We hebben het nagekeken en gemerkt dat de concessie werd aangegaan door de overledene zelf en in het rijksregister kunnen we geen kinderen van de overledenen terug te vinden. Het graf werd aangekocht in 1971. We kunnen niet achterhalen wanneer de schade precies is ontstaan, maar we hebben toch een onderzoek ingesteld.”
“Het was er echt over: iedereen zegt het. Men kon het graf van mijn grootouders dan op zijn minst afgedekt hebben”, reageert de Ieperling nog.
(JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier