Ieper zet de geschiedenis van haar draak in de kijker met boek en zoektocht

Vlnr Jan Van Lierde (illustraties), Peter Slabbynck (copywriting), Hannelore Franck (historisch onderzoek) en Wouter Sinnaeve die zorgde voor het verhaal.©Eric Flamand (Foto EF)
Vlnr Jan Van Lierde (illustraties), Peter Slabbynck (copywriting), Hannelore Franck (historisch onderzoek) en Wouter Sinnaeve die zorgde voor het verhaal.©Eric Flamand (Foto EF)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Nu de Lakenhallen een opknapbeurt krijgt, zet het Yper Museum de geschiedenis van het gebouw in de kijker. De draak, die naar de begane grond werd gebracht, logeert ondertussen twee weken in het Yper Museum en speciaal voor haar wordt een tentoonstelling, een reeks wetenschappelijke artikels, een speurtocht en een reeks ludieke filmpjes gemaakt.

“Kers op de taart is het schitterend kinderboek dat hel wat jongeren in contact brengt met een leuk verhaal en met de geschiedenis van de stad.”

In het kader van de renovatie van de Lakenhallen en het Belfort werd de draak naar de begane grond gebracht. Het Yper Museum, waar de windwijzer onderdak krijgt, maakt van de gelegenheid gebruikt om de draak wat onder de aandacht van de bevolking te brengen. Zo zet het museum een tentoonstelling op poten, maakt een kinderboek, een speurtocht en een reeks ludieke filmpjes. Daarnaast voert het museum wat wetenschappelijk onderzoek rond de windwijzer.

Omdat er voor zover bekend geen legende aan de Ieperse draak is verbonden, gaf het museum haar de naam Margriet. “Die naam is niet toevallig gekozen”, zegt Sandrin Coorevits, coördinator Yper Museum. “Margareta is een naam die veel voorkomt in de Ieperse geschiedenis. Onze draak is genoemd naar twee invloedrijke vrouwen uit onze stedelijke geschiedenis: Margareta van Constantinopel en de Heilige Margareta van Ieper.”

In het Yper Museum vroegen ze zich af wat een draak nu eindelijk doet op de vaste grond. “Vanuit die vraag maakten we nu een kinderboek met een fictief verhaal”, zegt educatief medewerker Wouter Sinaeve. “Het idee was om een wedstrijd te lanceren, maar ik heb dat moment niet afgewacht en ben zelf beginnen schrijven. Ik ben zelf geen auteur en voor de doelgroep van 10 tot 12-jarigen lieten we op de tekst nog een echte jeugdacteur los, namelijk Peter Slabbynck, ook zanger van de groep Red Zebra.”

Naast Peter Slabbynck werd Jan van Lierde aangetrokken om de illustraties in het boek te verzorgen. Van Lierde illustreerde ondertussen een 50-tal kinderboeken en deed onder andere het ‘art work’ voor animatiefilms als Polska Warrior.

“Samen met het kinderboek bieden we de lezers een uniek collectorsitem aan: een lei van het dak van het Belfort. Die leistenen worden tijdens de restauratie allemaal vervangen door nieuwe. Elke leisteen krijgt een originele drakenpootafdruk van Margriet en is voorzien van een echtheidscertificaat”, zegt Sandrin Coorevits. “

Om het kinderboek te promoten en om de lokale handel een extra duwtje in de rug te geven, steekt het Yper Museum een drakenzoektocht langs Ieperse winkels ineen. Liefst 45 Ieperse handelaars in de binnenstad werken mee aan de zoektocht en zetten het boek in de etalage. Deelnemer halen het gratis zoektochtblad op in de dienst Toerisme op de Grote Markt of downloaden via de website van Yper Museum. Ook andere stadsdiensten organiseren drakenactiviteiten.

“Het drakenproject van het Yper Museum is uitgegroeid tot iets groots”, zegt schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA). De naam ‘Margriet’ is intussen al volledig ingeburgerd. Kers op de taart is het kinderboek dat heel wat jongeren in contact brengt met de geschiedenis van onze mooie stad.” ‘Draak komt van haar Staak’ is online te koop, aan de balie van het Yper Museum en in de museumshop van de dienst Toerisme en dat voor 9 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier