Ieper en omstreken weer in de ban van de autosport: “Rally is gebeiteld in het DNA van onze stad”

Een sfeerbeeld van vorig jaar. Ook dit weekend wordt weer heel wat volk in de Ieperse binnenstad verwacht. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het rallycircus slaat dit weekend opnieuw zijn tenten op in Ieper voor de 59ste editie van de Ardeca Ypres Rally. Na de topedities van 2021 en 2022 als gaststad voor het wereldkampioenschap is er voor deze ‘normale’ editie dan wel minder internationale aandacht, de rally blijft toch Ieper en omstreken in de ban houden. “Of het nu WRC of gewoon BK is, wij zijn dat weekend sowieso altijd volzet”, zegt Natasja Feliers van Hotel Ariane.

In het stadscentrum kan je er niet naast kijken. Ieper is dit weekend opnieuw het walhalla voor de rallyliefhebber. De Ardeca Ypres Rally mag dan wel wat van zijn pluimen verloren hebben na de WRC-edities in 2021 en 2022, en het verlies van het Brits kampioenschap, de kattenstad lijkt desondanks toch helemaal in het teken te staan van de autosport.

“Onze stad is bekend om het feit dat er altijd wel iets te doen is. De ene keer is dat voor de koersliefhebber, de andere keer voor de cultuurliefhebber, komend weekend is dan ook het hoogtepunt voor elke autosportliefhebber en dat zijn er nog altijd zeer veel in onze regio”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Sinds jaar en dag zijn alle logies volzet en leren de bezoekers op één of andere manier ook wel onze stad kennen. Qua citymarketing zal de stad ook wel terug in beeld komen op de grote zenders. Na de twee WRC-edities keren we een beetje terug naar het gewone format en zo werd ervoor gekozen om alles wat toegankelijker te maken. Zo kunnen de mensen iets vrijer bewegen door de servicezones, wat voor de bezoeker ook wel een meerwaarde is. Op deze manier proberen we ook de gezellige sfeer van weleer terug te krijgen.”

Minder impact

“De rally is gebeiteld in het DNA van onze stad, dus zijn we uiteraard heel blij terug gaststad te mogen zijn van misschien wel de mooiste rally van het land”, zegt ook burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), die wel een verschil merkt ten opzichte van 2021 en 2022. “Een WRC is natuurlijk nooit te vergelijken met een manche van het Belgisch kampioenschap. De impact is dan ook veel minder voor iedereen, zoals de stadsdiensten, politiediensten, bewoners… De bezetting qua logies blijft voor onze stad ongeveer hetzelfde, omdat bij het WRC de bezetting zo groot was dat gans West-Vlaanderen volzet was.”

“Vroeger was dit een belangrijk weekend, maar dat is toch wat afgezwakt” – Jurgen Crombez (Horeca Ieper)

Dat kan Natasja Feliers van Ariane Hotel beamen. “Of het nu WRC of gewoon Belgische kampioenschap is, qua bezetting maakt dat voor ons niet veel uit. We hebben altijd een volle bezetting en in ons geval zijn dat al jaar en dag dezelfde gezelschappen die terugkeren. Het is ook een heel aparte sfeer. We proberen er ook op te letten dat we enkel mensen inboeken die echt komen voor de rally. Als je dat weekend komt naar Ieper om te fietsen of te wandelen, kan het wel een ontgoocheling zijn”, aldus Natasja Feliers. “Het is wel een beetje nadelig voor het restaurant, omdat we iets moeilijker bereikbaar zijn. Maar we koppelen dan het nuttige aan het aangename en traditioneel sluiten we op vrijdag- en zaterdagavond het restaurant. Onze gasten hebben sowieso catering onderweg of eten rap iets uit het vuistje. Maar dat is dan ook eens een welgekomen break voor de keukenploeg, zodat zij eens kunnen ademhalen midden in het seizoen.”

Ander cliënteel

Ook Jurgen Crombez van Horeca Ieper blaast niet te hoog van de toren als het gaat om de lusten voor de horeca. “Vroeger was dat altijd een belangrijk weekend, maar dat is met de jaren toch een beetje afgezwakt”, vertelt hij. “Tijdens de WRC-edities was het wel heel goed, maar vorig jaar was dat quasi hetzelfde als een gewoon weekend. De mensen kunnen ook moeilijk de stad in. Voor de cafés en de hotels is het wel een topweekend, maar voor de restaurants is het een ander verhaal. Het is een ander cliënteel: mensen die vlug iets eten en weer weg gaan. Toch denk ik dat we moeten tevreden zijn dat we de rally hebben. Het is goed dat er dingen gebeuren, we staan in de kijker… Dat is belangrijk qua marketing.”

De rally heeft wel een grote impact op de toegankelijkheid van de stad. Zowat heel de omgeving van de Grote Markt en de Leet zijn verkeersvrij dit weekend. “Er is bij elk evenement wel enige overlast en mobiliteit is dan ook telkens de grootste uitdaging. Daarom zijn we ook deze editie later begonnen met de opbouw en proberen we samen met de organisatie de impact zo klein mogelijk te houden”, zegt burgemeester Emmily Talpe.

Droneverbod

De rally heeft ook een grote impact op de politiediensten. “Uiteraard wordt er extra personeel ingezet. Dat komt niet enkel door de extra snelheidscontroles, maar bijvoorbeeld ook voor de coördinatie vanuit het CP-ops (commandopost operaties, red.)”, zegt woordvoerder Glenn Verdru van politie Arro Ieper. “We doen ook de veiligheidsritten van de parcours. Als er een zwaar incident is, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, doen wij daar de nodige vaststellingen. En als het nodig is, staan we ook in voor de openbare orde. Dat kan gaan van mensen weren uit de verboden zones tot optreden tegen mensen die iets te enthousiast worden.”

De politie raadt dan ook aan om zeker de signalisatie te respecteren. “Als je je voertuig parkeert, doe dat niet lukraak. Er moet nog altijd passage mogelijk zijn, ook voor de hulpdiensten. We benadrukken ook dat er een verbod geldt voor drank in blik, behalve in Heuvelland. Er is ook een algemeen droneverbod. Behalve door de politie of de organisatie mogen er geen drones gebruikt worden. Anders wordt de bestuurder opgespoord en kan de drone in beslag genomen worden.”

Een volledig overzicht van de hinder per straat vind je op www.ieper.be/rally. Gedurende het rallyweekend zal politiezone Arro Ieper ook communiceren via Facebook over bijkomende hinder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier