Mike Vandevelde (van het eerste homohuwelijk in Roeselare) zegt opnieuw ‘ja’

Gunther (links) en Mike Vandevelde trouwen op 3 december. Trouwringen lieten ze tatoeëren, net als de gezichten van hun partners.
Wouter Vander Stricht

Mike Vandevelde – ooit de helft van het eerste homohuwelijkspaar in Roeselare -gaat opnieuw trouwen. En hij is ook bezig met een tweede boek dat zal gaan over de… tournee met zijn eerste boek waarvan hij liefst 4.000 exemplaren verkocht.

Mike Vandevelde – die in de Roeselaarse regio enkele frituren uitbaatte – goot zijn levensverhaal in een boek. Dat speelde zich voor een groot deel af in de regio. Hij leerde zijn eerste man Ronny Derynck kennen toen ze samen in Koolskamp werkten, in juni 2003 waren ze het eerste homokoppel dat in Roeselare in de echt werd verbonden. En dat in het bijzijn van de camera’s van de nationale televisie. 18 jaar later gaat Mike opnieuw trouwen, maar dit keer met minder vertoon. “We houden het bescheiden, ook al uit respect voor Ronny.”

Menage à trois

Ronny Deryck overleed begin november 2020. Eerst overleefde hij een zwaar ongeval, daarna moest hij zijn meerdere erkennen in de strijd tegen kanker. Ronny en Mike waren toen al naar Temse verhuisd en hadden Gunther Pauwels in hun gezin opgenomen. “We leefden met zijn drieën samen. We hielden allen van elkaar. De dood van Ronny was niet alleen voor Gunther en mij een hevige klap, maar ook voor Gunthers kinderen.”

Ook Gunthers armen ontsnapten er niet aan. Naast een getatoeëerde trouwring kreeg hij ook het gezicht van zijn partner op zijn arm. Daar staat wel Mick, zoals Mike volgens de burgerlijke stand heet.
Ook Gunthers armen ontsnapten er niet aan. Naast een getatoeëerde trouwring kreeg hij ook het gezicht van zijn partner op zijn arm. Daar staat wel Mick, zoals Mike volgens de burgerlijke stand heet.

Mike geeft ook toe dat zijn relatie met Gunther onder druk kwam te staan na het overlijden van Ronny. “We moesten weer onze weg zoeken, Ronny was altijd de stabiele factor in ons gezin geweest.”

We hebben elkaars gezicht in een tattoo vereeuwigd op onze armen – Mike en Gunther

Maar ondertussen sloegen Gunther en Mike de handen in elkaar om een boek te schrijven. Daarin pent Mike zijn woelige leven neer en ook zijn relatie met een Vlaamse zanger. Die wordt in het boek niet met naam genoemd. “Maar de belaging door die zanger blijft maar duren. Voor elk concert haalt hij uit naar mij en zet hij zijn fans tegen me op. Ik heb al meerdere klachten ingediend.”

Ronny Derynck, die vorig jaar overleed, staat vereeuwigd op de arm van Mike Vandevelde.
Ronny Derynck, die vorig jaar overleed, staat vereeuwigd op de arm van Mike Vandevelde.

Maar het schrijven van het boek werkte ook louterend. Mike, Gunther en zijn dochter Ciana gingen letterlijk op tournee met het boek. “We haalden uitgebreid de pers en ons boek werd door Vlaanderen en zelfs Nederland goed ontvangen. De eerste druk van 1.000 exemplaren was in een mum van tijd uitverkocht. Uiteindelijk verkochten we er 4.000. Maar onze tournee viel zo goed in de smaak dat we nu een boek aan het schrijven zijn over onze rondreis door Vlaanderen.”

Passen op schoonma

Maar ondertussen hebben Gunther (52) en Mike (48) goed nieuws. Het verloofde koppel stapt op vrijdag 3 december om 15 uur in het wettelijk huwelijksbootje in het stadhuis van Temse. “We doen dat in beperkte kring. En ook niet met zoveel show als toen ik met Ronny trouwde. Toen stond de Roeselaarse markt vol met Mini Coopers. Nu pakken we het bescheidener aan, maar we gaan uiteraard met de familie ook iets eten. Onze huwelijksreis sparen we op voor volgend jaar, in zonniger tijden trekken we dan naar Spanje.”

Na een moeilijke periode hebben Gunther (links) en Mike het geluk opnieuw bij elkaar gevonden.
Na een moeilijke periode hebben Gunther (links) en Mike het geluk opnieuw bij elkaar gevonden.

Ondertussen heeft Mike ook de handen vol met het huishouden. Gunthers dochter Ciana, die een beperking heeft, krijgt van Mike heel wat aandacht. “En na het overlijden van Gunthers pa hebben we ook mijn schoonmoeder in huis genomen. Ook zij is zorgbehoevend. Ik bekommer me ook om haar”, lacht Mike de tanden bloot.

Binnen 14 dagen trouwt Mike dus, maar er is nog werk voor de boeg. “We moeten ons kostuum nog uitzoeken en bij mij mogen er wat coronakilootjes af.”

Jerrick, zoon van Gunther, en zijn vriendin Kiana zijn de getuigen op het huwelijk. “We zijn gelukkig met ons allen, maar we denken ook nog vaak aan Ronny.”

Edelmetalen trouwringen komen er niet aan te pas. “We hebben onze trouwring laten tatoeëren. Die is dus voor eeuwig. Net als onze andere tattoos. Ik heb er eentje staan met de beeltenis van Mike”, zegt Gunther. Die titelt wel ‘Mick’, dat is ook Mikes naam volgens de burgerlijke stand. Mike zelf heeft er eentje van zijn overleden partner Ronny en nu ook eentje met de beeltenis van Gunther. “Zo zijn we altijd bij elkaar in de buurt”, verklaart Mike.

Naast een tattoo van zijn overleden man Ronny heeft Mike Vandevelde op de andere arm nu het gezicht van zijn nieuw man Gunther laten inkten.
Naast een tattoo van zijn overleden man Ronny heeft Mike Vandevelde op de andere arm nu het gezicht van zijn nieuw man Gunther laten inkten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.