Diamant voor schepen Guido Hoste en Lucienne Verweirder: “We zorgen graag voor anderen”

Het diamanten koppel Lucienne en Guido, Ingrid en partner Marc Vileyn, kleindochter Lisa en partner Bram met de kinderen Lionel en Marie, dochter Lut en partner Filip Thierens en hun zoon Robbert. Burgemeester Peter Roose en schepenen Pascal Sticker, Anne Dequidt en Jan Verfaillie vertegenwoordigen het stadsbestuur. © JTV
Redactie KW

Schepen Guido Hoste werd op zondag 15 september voor de gelegenheid zelf gehuldigd op het stadhuis van Veurne ter gelegenheid van zijn diamanten jubileum. Op 17 september 1964 stapte hij in het huwelijksbootje met Lucienne Verweirder.

Guido (81) was al sinds de kleuterschool in Nieuwkapelle een jeugdvriend van de broer van Lucienne. Later, wanneer Lucienne (83) in de slagerij van haar vader stond, was Guido daar vaste klant. Van het een kwam het ander en op 17 september 1964 stond het koppel voor de burgemeester van Nieuwkapelle. “Ik begon als bakkersgast, stapte later over naar de tabakssector en kwam ten slotte als secretaris van het Vormingsinstituut in Veurne terecht”, opent Guido. Het instituut kreeg een grote faam, Guido ging immers geen moeite uit de weg om leerlingen te ronselen met als resultaat dat de school uitbreidde en uiteindelijk werd Guido er directeur. Een welverdiende beloning na heel wat zware inspanningen.

Warm nest in Veurne

Van Beerst verhuisde het gezin naar Veurne. “Lucienne zorgde voor het thuisfront en vond dat de zorg voor het gezin het best samenging met een functie van onthaalmoeder. Vele kleine Veurnaars zijn langs huize Hoste gepasseerd. Ondertussen was het gezin al uitgebreid met twee dochters Ingrid en Lut. Zorg en bezorgdheid is als een rode draad gebleven in het leven van deze twee mensen”, sprak burgemeester Peter Roose bij de viering van het diamanten jubileum. “Ook doorzettingsvermogen is een element dat dit diamanten koppel typeert. Want het is bekend, achter ieder succesvolle man staat een sterke vrouw, en dat zien we in Guido’s loopbaan. Hieraan heeft Lucienne in grote mate meegewerkt op de achtergrond en met soms wat opofferingen.”

Politiek

Ook op het vlak van muziek is Guido een selfmade man. Het begon allemaal als jong manneke bij de nonnen waar hij zijn huiswerk maakte. “Hij kon het niet laten om af en toe eens op een muziekinstrument te tokkelen. Een zuster zag zijn belangstelling en bracht hem de beginselen en de liefde voor muziek bij. Door oefening en geduld bracht Guido het tot hoofd van het plaatselijke muziekkorps. En muziek speelt hij nog altijd, al is het weliswaar nu op een kerkorgel in de Sint-Audomaruskerk in Adinkerke of in de O.L.V.-kerk in De Panne. Ook zingen kan Guido nog altijd, zijn versie van het Ave Maria klinkt nog vaak in tal van kerken in De Westhoek”, aldus de burgemeester.

Guido (81) is momenteel nog schepen van Welzijn en Sociale Zaken (CD&V) maar komt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 niet meer op. “Ik begon mijn politieke loopbaan toen ik 69 jaar was en werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 verkozen tot vijfde schepen”, zegt Guido. “De post van schepen van Sociale Zaken ligt me na aan het hart, want luisteren naar mensen en helpen problemen oplossen is wat ik het liefst doe.” Guido heeft ondertussen op zijn eigen manier al heel wat Veurnaars bijgestaan en geholpen. De volksvriend, geboren in een arbeidersgezin van vijf kinderen uit Nieuwkapelle, zegt nu met spijt in het hart de politiek vaarwel. Het Vormingsinstituut kmo Veurne-Diksmuide-Westkust was naast zijn twee dochters zijn derde kind. Hij houdt er nog altijd veel vriendschap aan over en samen met Lucienne volstaat dat ruimschoots om de dagen te vullen die er nu nog staan aan te komen.

Tijd voor iets anders

Na 60 jaar huwelijk zijn we natuurlijk al enkele generaties verder, maar Lucienne en Guido blijven trouw aan zichzelf. “Zorgen voor de achterkleinkinderen, Marie en Lionel, en samen met hen gezelschapsspelletjes spelen, staat steevast in onze agenda. Jarenlang gingen we met het gezin op vakantie in een chalet in Bomal. Nu zijn het de kinderen die daar hun vakanties doorbrengen en gaan wij er op bezoek. Zo is de cirkel van een rijkgevuld familieleven rond.” (JT)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier