Alphonse en Zoé uit Ten Brielen (Komen) vieren platina huwelijksjubileum

Zoé Guilbert en Alphonse Lemahieu gaven elkaar zeventig jaar geleden hun jawoord. (foto ZB) © zenon bekaert beselare
Zenon Bekaert
Zenon Bekaert Medewerker KW

Feest in Ten Brielen, want Alphonse Lemahieu en Zoé Guilbert vierden hun zeventigste huwelijksverjaardag samen met vrienden en familie. De jubilarissen kennen elkaar al bijna hun hele leven, want als kind waren ze buren van elkaar.

Zeventig jaar geleden viel het jawoord op 23 februari 1954 en nog steeds zijn ze een verliefd koppel. De gezondheid laat duidelijk niet vermoeden dat ze nu al de leeftijd van 90 jaar overschreden hebben. Thuis in de Rue Fosse aux Chats, waar ze ook al 70 jaar wonen, vonden ze het geluk samen. “We wonen hier te lande, zoals wij vroeger ook woonden op”, vertelt Zoé. “Als kind speelde ik vaak met de zussen van Alphonse en hij met mijn broers.”

“In die tijd betekende familie nog heel wat. Zelf was ik de vijfde uit een gezin van twaalf kinderen”, vervolgt Alphonse. “We hadden twee kamers, één voor de jongens en één voor de meisjes.” Zoé stamt uit een gezin van vijf kinderen. Alphonse werd geboren in 1932 en ging werken bij Henri Deldique in de vlassector, waarbij hij meer dan eens drie weken van huis was om te gaan oogsten in Normandië.

“Het was drie weken slapen in de schuur op stro in het gezelschap van meerdere ratten. Op zondag, de enige rustdag, trokken we naar de mis in een barak met golfplaten erop die dienst deed als kerk”, herinnert Alphonse zich. Na hun huwelijk ging hij werken in de fabriek van Tiberghein in Menen en schopte het daar tot ploegbaas, om in 1988 op brugpensioen te gaan. Zoé zag het levenslicht in 1929 en heeft heel haar leven het huishouden stipt volbracht.

Uit het huwelijk kwam één zoon Jean-Claude, die zelf voor drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen zorgde. Nog steeds genieten ze van het werk in de tuin en kweken ze eenden.

Wereldburgers

Dankzij hun Algerijnse buren zagen de jubilarissen ook al een deel van de wereld. “We zijn twee keer met hen naar hun land van herkomst geweest. We bezochten er de hoofdstad en de woestijn, wat een hele gebeurtenis was”, vertelt Zoé. Vandaag genieten ze vooral nog van de regelmatige bezoekjes van familie en vrienden. “Een rijk leven met heel veel vrienden”, knipoogt Alphonse tot slot naar zijn geliefde Zoé.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier