Hulde op Dag van Vrijwilliger

De mensen van de Pittemse Vrijwillige Brandweer gingen ook graag op de uitnodiging in om langs te komen voor deze leuke samenkomst. © Jan Goossens
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

De gemeente Pittem organiseerde in zaal De Magneet de Dag van de Vrijwilliger. Met dit initiatief wil ze de talrijke vrijwilligers, die zich dagdagelijks inzetten voor de vele verenigingen, bedanken. Met een opkomst van 450 mensen mag van een geslaagd evenement gesproken worden.

Uit de recente gemeente- en stadsmonitor kwam Pittem naar voor als één van de koplopers in Vlaanderen voor wat een succesvol verenigingsleven betreft. Dit kan echter enkel draaien dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en om al deze mensen te belonen voor hun belangeloze inzet organiseert de gemeente Pittem elk schrikkeljaar een Dag van de Vrijwilliger.

Bij deze gelegenheid steken de mensen van de gemeenteraad en het schepencollege de handen uit de mouwen om de aanwezige vrijwilligers te bedienen, zodat zij voor één keer niet hoeven te werken. Voor de editie van dit jaar werden 900 uitnodigingen verstuurd, waarvan 450 mensen langskwamen en getrakteerd werden op lekkere hapjes en een waaier aan drankjes. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door het kwartet DATswingDT en na afloop kreeg iedereen nog een kleine attentie mee naar huis.

Uitdaging blijft

“We zijn meer dan tevreden met de opkomst en met het enthousiasme van de vele mensen”, vertelt burgemeester Denis Fraeyman (CD&V). “Je mag ook niet uit het oog verliezen dat heel wat mensen actief zijn in meerdere verenigingen. Het illustreert dat de goede score van onze gemeente in de gemeentemonitor niet uit de lucht is komen vallen en het geeft ons vanuit het bestuur alleen maar de motivatie om op de ingeslagen weg van steun aan het verenigingsleven verder te blijven doen.”

In tegenstelling tot wat we in veel buurgemeenten zien, blijven in Pittem de verenigingen ook bestaan en bloeien. Het blijft echter een grote uitdaging om het verenigingsleven bloeiend te houden en vooral om in de toekomst de jonge gezinnen naar de vele verenigingen te krijgen.”, vult Fraeyman aan. Ook de vrijwilligers zelf waren blij met het initiatief. “Het is een blijk van appreciaties en een teken van dank, iets wat in onze huidige maatschappij steeds minder evident wordt”, vertelt Gisèle Blanchard van Theater Binnenstebuiten.

“Voor mij mag dit zeker meer gebeuren. Het is ook de ideale gelegenheid om met mensen van andere verenigingen te praten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier