Huizen van Vrede vzw krijgt subsidie voor buddywerking op de woninghuurmarkt

V.l.n.r.: Woonbeleidscoördinator Marc Leonard, buddy / omarmer Nicole Kellner, Faiza Karim Tajput en Anna Debruyne van OCMW Brugge, schepen Franky Demon, Guido Maertens, Frank Vangaever, René Tytgat en Johan Vanhollemeersch van Huizen van Vrede vzw. © (Foto CGRA)
Redactie KW

Stad Brugge lanceerde eind vorig jaar de projectoproep ‘buddywerking op de woninghuurmarkt’ met de bedoeling organisaties te ondersteunen die zich inzetten om kwetsbare gezinnen te helpen om een woning te vinden. Twee verenigingen reageerden op de projectoproep en finaal kreeg Huizen van Vrede vzw een subsidie van 49.400 euro voor dit project.

Dat sommige gezinnen en alleenstaanden veel moeilijker dan andere huurders een woning vinden en kunnen behouden, heeft meer dan één reden, weet schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon. “We zien dat huurders niet goed weten hoe ze verhuurders het best benaderen en omgekeerd merken we dat verhuurders soms onterecht met vooroordelen worstelen. Ook de mogelijkheden die vanuit de dienst Welzijn worden aangeboden, zoals de huurwaarborg van het OCMW, zijn onvoldoende gekend.”

Onlangs werd daarom een informatiecampagne gestart, gericht naar alle verhuurders van woningen in Brugge. Om de huurders te bereiken werd de projectoproep buddywerking op de woninghuurmarkt gelanceerd om zo een beroep te kunnen doen op een organisatie die al een netwerk bij kwetsbare huurders kon uitbouwen.

Externe freelance deskundigen

Huizen van Vrede werd in 2016 opgericht, helpt erkende vluchtelingen uit de regio Brugge om een woning te zoeken en kan hierbij een beroep doen op 87 vrijwilligers. Er wordt ook samengewerkt met 18 andere organisaties. Huizen van Vrede huurt zelf 92 woningen die ze onderverhuren en heeft bemiddeld voor 52 rechtstreekse verhuringen tussen eigenaar en huurder. Dankzij hun werking vonden ondertussen 306 kwetsbare huurders een woning.

Huizen van Vrede engageert zich om zelf 12 bijkomende woningen te huren en onder te verhuren aan kwetsbare gezinnen. Ze willen ook bemiddelen voor een rechtstreekse huurovereenkomst tussen eigenaars en minstens 12 gezinnen. Door een beroep te doen op externe freelance deskundigen die de vrijwilligers opleiden, willen ze hun werking professionaliseren en openstellen voor alle kwetsbare huurders.

Er wordt een starterscursus georganiseerd voor nieuwe vrijwilligers en maandelijks vindt er ook een vrijwilligerscafé plaats om ervaringen uit te wisselen. Ook hier worden freelance deskundigen betrokken. Daarnaast worden huurders die via Huizen van Vrede een huurwoning vonden, aangemoedigd om buddy’s en nieuwe kwetsbare gezinnen te ondersteunen. (CGRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier