Huize Proventier getroffen door corona-uibraak
Huize Proventier kon het coronavirus lange tijd buiten houden maar de jongste weken kent het Poperingse woon-zorgcentrum verschillende coronabesmettingen. Sinds het begin van de uitbraak midden december tot vandaag 6 januari raakten er 29 bewoners en meer dan 10 medewerkers besmet.
Volgens Poperings schepen van Woonzorgbeleid Bryan Vanderhaeghe (Samen) was men snel met het detecteren van het virus, maar is de uitbraak hardnekkig. “Sinds half oktober screenen we het personeel aan de hand van speekseltesten systematisch op de aanwezigheid van het coronavirus. Deze doorgedreven vorm van preventieve actie bracht gedurende al die tijd geen besmettingen aan het licht.”
“Begin december kwam hieruit evenwel een zwak positief staal onder het personeel. Naar aanleiding hiervan werd de volledige organisatie getest. Hieruit kwamen drie positieve testen van bewoners, alle drie op dezelfde gang. Naar aanleiding hiervan werd een cohortafdeling opgericht voor de besmette bewoners. Het woord klinkt heel kil, maar eigenlijk is dit gewoon een afdeling in afzondering waar er extra aandacht is voor het mentaal welzijn van de bewoners.”
Hardnekkig
“De week erna volgde een nieuwe test en kwamen er opnieuw een aantal besmettingen aan het licht. Op onze vraag kwam ook het Agentschap Zorg en Gezondheid langs om de situatie te overschouwen en ons vanuit hun expertise van advies te dienen. Begin deze week werd opnieuw de volledige organisatie getest en kwamen opnieuw zes besmettingen aan het licht. We blijven dus alles op alles zetten om de uitbraak onder controle te krijgen maar we ondervinden jammer genoeg dat het virus zeer hardnekkig is.”
Schepen Vanderhaeghe ziet een grote welwillendheid en gedrevenheid bij het personeel om samen verder de crisis te bestrijden, ook al beginnen de dagen in deze stressvolle tijd te wegen. “Wat onze medewerkers klaarspelen, is enorm. In de eerste plaats de cohortmedewerkers, maar zeker ook de mensen van de andere afdelingen en diensten die op dit ogenblik ook alle zeilen bijzetten. Van directeur over zorgkundige tot poetspersoneel, iedereen stijgt boven zichzelf uit.”
“Daar waar mogelijk kunnen we ook rekenen op de medewerking van het personeel uit de seniorenzorg, de stads- en OCMW-diensten, de preventiedienst en onze stadspsychologe. Onze gedachten zijn ook bij de families van de getroffen bewoners, voor wie dit zeer moeilijke omstandigheden zijn. We zetten dan ook vol in op een open communicatie met hen en proberen zo goed als mogelijk bezoek te organiseren”, besluit de schepen. (AHP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier