Huisreglement voor bibliotheek Wevelgem tegen overlast

Schepen Geert Breughe (CD&V) aan de inkom van de bibliotheek. (foto Kristof Desmet)
Redactie KW

Na overlast door hangjongeren, vooral tijdens de vakantieperiodes, keurde de gemeenteraad een huisreglement voor de bibliotheek met duidelijke gedragsregels goed. “Het gaat om problemen met bezoekers die weinig respect toonden voor de bibliotheek, de materialen en de andere gebruikers”, zegt schepen Geert Breughe (CD&V). “Bepaald gedrag kunnen we niet meer tolereren.”

Het huisreglement komt er niet zomaar. Begin oktober was er een intern overleg omtrent overlast met hangjongeren op een aantal plekken in de gemeente. “Een van de acties die naar voor werd gebracht tijdens het overleg was de opmaak van een huisreglement”, zegt de bevoegde schepen.

“Dergelijk reglement zal geen sluitende oplossing bieden voor alle problemen, maar het is wel een van de maatregelen die kunnen helpen om de bibliotheek aangenaam te houden voor alle bezoekers. Enerzijds dient het huisreglement om de bezoekers te informeren en anderzijds is het een houvast voor de bibliotheekmedewerkers bij conflictsituaties.”

Gedragsregels

“In het huidig gebruikersreglement van de bibliotheek staan de voorwaarden voor ontlening bepaald, maar zijn er geen gedragsregels in de bibliotheek opgenomen. Het gebruikersreglement wordt dus uitgebreid met een aantal gedragsregels. Het advies van de culturele raad is positief, met het voorstel om verder na te denken over mogelijke sancties, wat mogelijk is volgens de algemene politieverordening. Het zal niet heiligmakend zijn maar het is een eerste stap.”

Jelle Stragier (Groen) hield een opmerkelijk pleidooi om de term ‘hangjongeren’ niet meer te gebruiken. “Rondhangen is een recht voor alle inwoners van onze gemeente”, zegt hij. “De term ‘hangjongeren’ heb ik hier niet gebruikt”, reageert schepen Breughe (klopt maar het staat wel zo in de toelichting, red.). “Trouwens, voor alle duidelijkheid: het zijn niet altijd jongeren die aan de bib voor overlast zorgen. Ik kreeg recent melding dat dit gebeurde met een ouder persoon die irritatie veroorzaakte. Bovendien zijn er ook op andere plaatsen meldingen van overlast.”

Verbaal agressief

Yves Goddeeris (Vooruit) vroeg of die jongeren aan de bib ook zijn aangesproken. Schepen Breughe bevestigde van wel. “Het probleem is al een tijdlang aan de gang”, zegt Geert. “Er zijn er die verbaal agressief reageren tegenover het personeel dat zich niet meer veilig voelt. Na hen pakweg vijftien keer aan te spreken en het niet lukt, is het belangrijk een reglement te hebben om naar te verwijzen. Het probleem is voldoende groot om iets te doen.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier