Huis Snello in Jabbeke wordt thuis voor jongvolwassenen met beperking: “Een plek waar ze hun eigenheid kunnen laten spreken”
Achteraan de site van Licht en Liefde komt er, op gronden van de gemeente, een thuis voor 15 jongvolwassenen met een lichte mentale en/of motorische beperking. Voor de vzw Snello van Koen Ongenae, en vooral voor dochter Daphne, is dit een droom die eindelijk in vervulling gaat.
“Met vzw Huis Snello creëren we een thuis voor deze mensen. Huis Snello is een verlengstuk van thuis, alleen wordt de familie groter. Op de projectgrond van 2200 vierkante meter komt een kleinschalig woonproject waar jongvolwassenen met een lichte mentale en/of motorische beperking zelfstandig kunnen wonen door een aangepaste omkadering”, legt burgemeester Daniël Vanhessche uit.
“Het wooncomplex biedt 15 individuele studio’s, met elk woon- , slaap- en sanitaire voorziening en een klein terras. Maar we blijven minstens 50 meter van de bestaande bebouwing. De inrichting van elke studio wordt besproken volgens de nood van de bewoner. Het gebouw biedt gemeenschappelijke ruimtes aan om ontmoeting en ontspanning mogelijk te maken, zoals een keuken, leefruimte met tv, omliggende tuin, terras en parking. Waar iedereen welkom is doorheen de dag!”
Betrokkenheid
“Het vraagt de nodige tijd om betrokken organisaties aan te spreken en plannen te maken. In november 2019 gingen we van start met onze vzw. We streven naar een realisatie binnen een termijn van 3 jaar. Bij de start van ons project hebben we contact opgenomen met het gemeentebestuur van Jabbeke, die vzw Huis Snello volledig ondersteunt in het realiseren van dit project”, vertelt Koen Ongenae van vzw Snello.
“De Gemeente Jabbeke kocht dit stuk projectgrond aan op de domeinen van Licht en Liefde. Na de aankoop werd een openbare aanbesteding uitgeschreven om het verdere verloop van de vzw uit te stippelen met de gepaste partners. Op ons pad kwamen we in contact met vzw Toontjeshuis. Zij specialiseren zich in het realiseren van dergelijke woonprojecten voor mensen met een beperking. Ze zorgen voor huisvesting, zorg en ondersteuning.”
“Ze kiezen om de aandacht te geven aan noden en verwachtingen van elk individu. Dat doen ze door samen te werken met een erkende zorgpartner, vzw Oranje. Met dit project geven we 15 jongvolwassenen een eigen plek. Eentje waar ze hun eigenheid kunnen laten spreken en samen met hun ouders de regie over hun leven in handen kunnen nemen.”
Eigenheid
“Er is nood aan individuele ondersteuning op maat, 24 uur per dag en 7 dagen per week, gaat Koen Ongenae verder. “Dit is mogelijk vanaf een minimumleeftijd van 21 jaar met een PVB (of in aanvraag) en een vervangingsinkomen. Laat ons samen hun dromen een kans geven! We willen de buurt mee kleur geven door samen op avontuur te gaan met of zonder beperking. Ieder heeft zijn eigenheid, talenten en kwaliteiten, wat bijdraagt aan diversiteit. De omkadering wordt een samenwerking tussen Toontjeshuis, Oranje en Huis Snello met een bestuur van ouders die de gemeente Jabbeke blijven betrekken bij het project.”
Die betrokkenheid wordt ook gegarandeerd door een peter- en meterschap. Hilde Despiegelaere, gemeenteraadslid in Jabbeke is meter en de Brugse muzikant Filip Bollaert is peter. “Ik wil deze taak dan ook met open armen op mij nemen. Ik voel me als moeder en mens heel erg verbonden met dit project en hoop dan ook in die verbondenheid dat ene stapje meer te zetten om mogelijk te maken wat anders onmogelijk zou blijven”, zegt Hilde.
Daphne
Drijvende kracht Koen Ongenae is de papa van Daphne (25 jaar), die zelf binnen een tweetal jaar in Huis Snello een studio zal bewonen. “Daphne is geboren met aangeboren afwijkingen. We wisten snel als ouders dat er andere paden moesten worden bewandeld. Na de kleuterschool in het regulier onderwijs, trokken we naar Dominiek Savio Gits (aangepaste school voor kinderen met een beperking). Maar kleine kinderen worden groot! Op 21-jarige leeftijd moeten ze de school verlaten en is het als werkende ouders zoeken naar oplossingen om de opvang te garanderen. Na deze zoektocht kwam ze in een residentiële woonvoorziening terecht. Ouders stellen zich steeds de vraag: wat als? Vooral met het oog op het moment dat ze er niet meer zullen zijn.”
“Als vader van Daphne willen wij ook het beste voor haar toekomst. Daarnaast vinden we het belangrijk dat Daphne dicht bij het ouderlijk huis blijft wonen. Als ouders willen we haar project helpen uitstippelen voor later en zo het zorgtraject van dichtbij opvolgen. Wetende dat er duizenden op de wachtlijst staan om een nieuwe thuis te vinden in onze maatschappij. Doordat het steeds moeilijker wordt en de beloofde pvb’s niet vrijkomen, hebben we als ouders het heft in eigen handen genomen om een kleinschalig project op te starten.”
“Dit is niet alleen een noodzaak voor Daphne, maar een nood voor velen. We vinden het belangrijk dat de kansen eerst uitgaan naar de jongeren binnen Groot-Jabbeke om mee te stappen in dit project. Om daarna uit te breiden en andere kandidaten te verwelkomen. Uiteraard kan iedereen zich kandidaat stellen die hier een toekomst ziet voor zijn kind. Binnenkort houden we een infomoment voor potentiële bewoners en hun ouders.”
(PA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier