Hugo Eelbode en Mariette Meeuws uit Tielt vieren 65ste huwelijksverjaardag

Hugo en Mariette klinken op 65 jaar huwelijksgeluk. (foto Nele)
Hugo en Mariette klinken op 65 jaar huwelijksgeluk. (foto Nele)
Redactie KW

Hugo Eelbode en Mariette Meeuws stapten 65 jaar geleden in het huwelijksbootje. Het koppel verblijft in het woonzorgcentrum Pitthem en binnenkort trekken ze naar een spiksplinternieuwe assistentiewoning bij Residentie Pitthem. Hugo en Mariette runden jarenlang De Meibloem.

Hugo Eelbode (91) en Mariette Meeuws (84) waren op donderdag 11 februari in feeststemming. Het koppel stapte dag op dag 65 jaar geleden in het huwelijksbootje. De twee kennen een rijkgevulde levensloopbaan. Ze runden jaren lang de bekende autobusfirma De Meibloem. Zoon Bart vertelt wat meer over zijn geliefde ouders.

Busonderneming

“Mijn mama Mariette is afkomstig van Pittem en mijn papa Hugo is afkomstig van Tielt. Mijn studeerde af aan het VTI in Kortrijk en dit als automecanicien. Hij vervulde zijn verplichte legerdienst in Leopolsburg en daarna bouwde hij zijn levensloopbaan verder uit. In 1956 stapte hij in het huwelijksbootje. Na hun huwelijk namen mijn ouders het bedrijf over van mijn grootouders, dus de ouders van mijn ma. Kamiel Meeuws had een ijzerwarenwinkel langs de Tieltstraat in Pittem en dit onder de naam ‘De Kleine Winst’. Hij bouwde een vrachtwagen om tot een autocar en vervoerde de eerste personen.”

“De vervoersmaatschappij werd door de jaren heen omgevormd tot busonderneming ‘De Meibloem’. Pa Hugo voelde zich thuis tussen de bussen en ma Mariette nam het kantoorwerk op zich. In de beginperiode waren ze vooral onderweg met mensen die bedevaartsoorden wilden bezoeken. Later kwamen de schoolreizen eraan en brachten ze de arbeiders naar de fabrieken van Bekaert. Het bedrijf kende een groei en er werden meerdere bussen aangekocht.”

Geluk bij ongeluk

“In de jaren 1970 hadden mijn ouders plannen om een gloednieuw gebouw met winkel en grote garage te bouwen langs de Kerkstraat in Pittem, waar het huidige postkantoor zich nu situeert. Ze kregen geen vergunning van de gemeente en dit alles kon niet plaatsvinden. Misschien was dit wel een geluk bij een ongeluk. Ze gingen op zoek naar een andere locatie en kwamen terecht langs de Tieltstraat in Pittem. In 1984 kwam er heel wat werk bij en dit door de overname van de openbare buslijndienst Kortrijk-Tielt van de firma Vandecasteele uit Meulebeke. Dat bracht een uitbreiding met zeven extra lijnbussen, waarvan twee accordeonbussen en personeel met zich mee en ook een tweede vestigingsplaats.”

Het koppel heeft drie kinderen. Carine die overleden is, Bart en Dirk. Intussen zijn ze grootouders geworden van vijf kleinkinderen. Na de legerdienst stapte zoon Bart in 1983 in de zaak. Hij trouwde met Bibiane Vermeersch en samen verzekerden ze de opvolging van de zaak. De autocarfirma is nu gevestigd langs de Kasteelstraat in Tielt. “Mijn ouders woonden geruime tijd op het appartement boven het postkantoor in Pittem. Mijn vader kwam half december 2020 ten val en brak zijn heup en had kneuzingen aan zijn schouder.”

“Door dit voorval besloten ze om te verhuizen naar het nieuwe woonzorgcentrum Pitthem. Ze zijn er dan ook één van de allereerste inwoners en binnenkort trekken ze naar een assistentieflat bij Residentie Pitthem. Mijn vader is een persoon die andere mensen graag ten dienste staat. Tijdens zijn werkjaren was hij altijd creatief aan de slag om technische zaken te bedenken. Hij was medebedenker van de eerste stijgstoel die in autocars werd geïnstalleerd om mensen die moeilijker stappen, veilig de bus in te loodsen. Nu spreken we over een liftstoel, die gebruikt wordt bij rolstoelgebruikers. Hij was een creatieve knobbel en schilderen deed hij ook heel graag. Daarnaast was hij voorzitter van de BAAV, de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers Vlaanderen. Ma Mariette is een sociaal iemand die graag onder de mensen vertoeft.”

Coronaveilig

Een echt groot feest naar aanleiding van hun huwelijksverjaardag kon niet wegens corona. Het team rond het wzc Pitthem zorgde ervoor dat het briljanten paar een onvergetelijk moment beleefde en zo kreeg hun huwelijksverjaardag toch een feestelijk tintje. In een nieuwe en leegstaande assistentiewoning werd een coronaveilig parcours uitgestippeld. Telkens konden er twee familieleden hun felicitaties overbrengen aan de jubilarissen. Na een tiental minuten kwam de volgende bubbel aan de beurt. De wachtende familieleden kregen een wafel aangeboden. “Mijn ouders kregen een mooie dag en wij zijn het woonzorgcentrum Pitthem heel dankbaar voor deze bijzondere organisatie”, besluit Bart tevreden.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier