Hopteler Joris en brouwmeester Kris worden stadsbrouwer in Hopmuseum
Biobrouwerij De Plukker bestaat dit jaar tien jaar en het wordt een jaar van afscheid én van een nieuwe start. Joris Cambie en Kris Langouche brouwen momenteel langs de Elverdingseweg in Poperinge. “Begin volgend jaar trekken we naar Nijverheidsstraat om er onze grote productie te brouwen en binnen enkele jaren worden we de stadsbrouwer van onze Hoppestad in het Hopmuseum.”
De vader van huidige hopteler Joris Cambie, Daniel Cambie, richtte in 1954 een hopbedrijf op. In de loods stond tot 1967 een hopast en plukmachine en daaruit groeide een biobrouwerij.
Biologische hop
In 1996 schakelde Joris over van klassiek geteelde hop naar biologische hop. Het idee om met biologisch geteelde hop ook biobier te brouwen werd gelanceerd op een bijeenkomst van de Bierclub Poperinge en daar leerde Joris als hopteler brouwmeester Kris Langouche kennen.
De heren sloegen de handen in elkaar en begonnen in 2011 samen een brouwerij op de hopboerderij van Joris. De Plukker werd zo het enige hopbedrijf in België met zijn eigen brouwerij. De huidige locatie bevindt zich langs de Elverdingseweg.
“Op 9 november vieren we onze tiende verjaardag. Op 9 november 2011 werd er officieel voor de eerste keer bier gebrouwen voor onze eigen biobrouwerij De Plukker. Het eerste jaar ging dat over 400 à 500 liter per brouwsel en toen werd er om de drie weken op zaterdag gebrouwen. Het bottelen gebeurde toen allemaal nog met de hand”, vertelt hopteler Joris Cambie.
“We beseften dat we meer moesten brouwen om vooruit te geraken. Uiteindelijk werd vrijdag onze brouwdag en zou er wekelijks gebrouwen worden. Kris combineerde de brouwerij eerst met een fulltime job, ging later vier vijfde werken en daarna parttime. Vandaag werken Kris en zijn partner Shirley hier beide fulltime.”
Landbouwgrond
Hopteler Joris en bouwmeester Kris brouwen hun bier tussen de hoppevelden, maar na tien jaar nemen ze de beslissing om te verhuizen. “Onze tiende verjaardag wordt een feest maar tegelijk ook een afscheid en de start van een nieuw hoofdstuk.”
Door omstandigheden zijn ze genoodzaakt om ons huidig gebouw te verlaten. “Op de huidige locatie bevinden we ons op landbouwgrond en in principe mag je hier geen industrie voeren. Wat vergunningen betreft is dat hier niet eenvoudig. Op deze locatie kunnen we ook niet meer groeien. Ons aanbod bieren blijft beperkt en op deze manier raken we niet vooruit wat productie betreft.”
Nieuwe en efficiënte brouwzaal
Het assortiment bieren van brouwerij De Plukker bestaat momenteel uit Keikoppenbier, Rookop, Tripel Plukker en Kasteel Beauvoorde. Single Green en All Inclusive zijn de seizoensbieren.
“Daarnaast zijn we als brouwerij ook geen eigenaar van dit pand. We moesten dus de beslissing maken of we in de huidige locatie grote investeringen zouden doorvoeren. Voor- en nadelen afgewogen leek het ons de beste beslissing om een nieuwe locatie te zoeken waar we bovendien investeren in een nieuwe en efficiënte brouwzaal voor Kris.”
Nijverheidsstraat
De nieuwe locatie werd ondertussen gevonden in de Nijverheidsstraat. “Ons nieuwe onderkomen is een gloednieuw gebouw in de stad op vijf minuten rijden van onze huidige locatie. We trekken naar de Nijverheidsstraat, op de vroegere Legro/groendienst-site aan de achterkant van het station.”
“Het is de bedoeling om daar vanaf 1 januari 2022 onze intrek te nemen. Wanneer we precies de productie zullen kunnen verhuizen, is nog afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de leveringstermijn van een nieuwe brouwzaal. Momenteel brouwen we jaarlijks 850 hectoliter. Op de nieuwe locatie zou dat 1.200 hectoliter worden met de optie om nog uit te breiden”, vult brouwmeester Kris aan.
Stadsbrouwer van Poperinge
Een nieuwe locatie is niet het enige dat tot de toekomstplannen van brouwerij De Plukker hoort. Binnenkort mogen Joris en Kris zich ook stadsbrouwer noemen. “De productie verhuizen we naar het stadscentrum in de Nijverheidsstraat, maar daar bovenop worden we een heuse stadsbrouwerij.”
Eerder dit jaar lanceerde Stad Poperinge een oproep voor de uitbating van een stadsbrouwerij in het Hopmuseum. “Zelf waren we op zoek naar een locatie waar we onze bieren konden aanbieden, dus was het een logische beslissing om ons kandidaat te stellen om stadsbrouwer te worden. De onderhandelingen zijn intussen gestart.”
Beschermd monument
Van tussen de hoppevelden trekken Joris en Kris naar het Huis van de Hop in het stadscentrum. “De hopteler wordt stadsbrouwer! Het Hopmuseum is een prachtige en unieke locatie. Het is onze bedoeling om in het Hopmuseum een taproom brewery te installeren waar we bieren gaan brouwen uitsluitend voor verbruik ter plaatse.”
“Het is een beschermd monument, dus er wordt goed bekeken wat mogelijk is en wat niet. Uiteraard blijft onze grote productie met eigen bieren bestaan in de Nijverheidsstraat. Als alles volgens plan verloopt, zal dit project in het voorjaar 2023 van start kunnen gaan”, zeggen Joris en Kris.
Feestelijk afscheid
“We hebben grote toekomstplannen, maar eerst willen we feestelijk afscheid nemen van het huidige gebouw waar we tien jaar lang hebben vertoefd. Dat gaan we doen met een reeks optredens. Op zaterdag 30 oktober starten we met een avondje Nederlandstalige rock: Goes en Woesten komen dan langs.”
“Op zaterdag 20 november gaan we rocken in het West-Vlaams met de lokale groepen Doofpit, de groep van Kris, en Edward. Afsluiten doen we op zaterdag 4 december met Acts of Man die ons in het Engels zullen trakteren op een intiem avondje rootsmuziek met wortels in country, blues en folk.”
Beleidsplan Toerisme
Schepen van Toerisme Klaas Verbeke (CD&V) kijkt hoopvol naar de toekomst. “In ons beleidsplan Toerisme besteden we veel aandacht aan het verder ontwikkelen van de site Hopmuseum. We willen deze unieke site in onze stad verder uitbouwen tot een modern en levendig centrum voor Hop en Bier, waarin we niet enkel het toeristisch onthaal integreren, maar waarbij we ook – in samenwerking met partners – voluit gaan voor innovatieve bierbeleving”, zegt Verbeke
De gemeenteraad keurde in mei de onderhandelingsprocedure met open oproep goed rond een ‘concessie voor de inrichting en uitbating van een stadsbrouwerij in het Centrum voor Hop en Bier inclusief deelname aan de voorbereidende studie goed.
Zelfde golflengte
“De Poperingse Brouwerij De Plukker diende als enige een dossier in. Hun dossier oogt alvast mooi en veelbelovend en zoals de procedure het voorschrijft, konden we dus de onderhandeling opstarten. Ondertussen hadden we al een eerste constructief gesprek met Joris en Kris van de Plukker. Qua ideeën en concept zitten we alleszins op dezelfde golflengte. We hopen binnenkort tot een definitieve overeenkomst te komen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier