Hoogbouw in overstromingsgebied aan De Zandlopertjes?
Komen er op het einde van de Lindenstraat in een 14.000 m² grote zone, die vandaag als overstromingsgebied dienstdoet, nieuwe woningen en appartementen? Dat is alvast wat bezorgde wijkbewoners vrezen. “Dat zou deze natuurlijke buffer volledig teniet doen waardoor het gevaar op wateroverlast in de wijk gevoelig vergroot”, aldus een inwoner van de Lindenstraat.
In 2020 kondigde scholengroep Stroom aan dat de huidige basisschool De Zandlopertjes Centrum tegen de vlakte zal gaan om plaats te ruimen voor een nieuwbouw. De school telt vandaag nog altijd enkele houten paviljoentjes, die dateren uit de jaren 60 en in slechte staat zijn. De school kreeg er jaren geleden al wel een nieuw, stenen schoolgebouw bij, maar de gestage groei van het leerlingenaantal noopte de scholengroep tot verder investeren in nieuwe infrastructuur.
Nieuwe school
Niet alleen de houten constructies moeten in de toekomst tegen de vlakte, ook de bestaande, stenen schoolgebouwen zullen verdwijnen en plaats maken voor een volledig nieuwe school, berekend op 300 kinderen. Tegelijk zou een polyvalente zaal gebouwd worden, die ook voor socioculturele doeleinden kan gebruikt worden.
Net als bij de Europaschool gebeurde, zal voor dit project een private partner gezocht worden. Een deel van de terreinen van de school zou ook verkocht worden voor private nieuwbouw om het project te financieren. Precies over de bestemming van deze gronden maken heel wat inwoners van de Lindenstraat, een residentiële buurt met alleenstaande woningen die paalt aan de school, zich vandaag zorgen. Het hardnekkige gerucht dat er naast eengezinswoningen ook 26 appartementen zouden opgetrokken worden op de gronden, doet er al enige tijd de ronde.
Groengebied bedreigd
Enkele inwoners maken zich zorgen over wat het vele werfverkeer in de rustige, niet op zware vrachtwagens berekende straat zou teweeg brengen. Anderen zijn vooral bezorgd over het verdwijnen van een 14.000 m² groot stuk groen, dat volgens hen nu dienst doet als wadi (overstromingsgebied). Een inwoner die we deze week konden spreken, was tegelijk bekommerd dat het groeiende protest door de buitenwereld zou gezien worden als nukkig verzet van geprivilegieerde villabewoners. “Dat is het helemaal niet. Het algemeen belang staat hier voorop. We zijn vooral beducht voor het overstromingsgevaar. Dat is niet denkbeeldig.”
Via Schoollaan
Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire (Team Bredene) zette dinsdag een en ander in perspectief. “Volgens het RUP Vicogne, dat momenteel in herziening is, zou woningbouw in de zone kunnen. Ik begrijp ook dat de scholengroep er alle belang bij heeft om een deel van de gronden te gelde te maken om de bouw van nieuwe infrastructuur te financieren. Maar als gemeente moeten wij erop toezien dat alle aspecten van dergelijke projecten grondig bekeken worden. Alle nieuwe verkavelingen moeten vandaag al de watertoets doorstaan. En wat de ontsluiting van de nieuwe verkaveling betreft: die zal nooit via de Lindenstraat gebeuren maar via de Schoollaan.”
“Hoewel meergezinswoningen midden in de zone eventueel mogelijk zouden kunnen zijn, zal hier eerder sprake zijn van eengezinswoningen, die qua typologie aansluiten bij de woningen in de Lindenstraat. In een beperkte verkaveling, laat dat duidelijk zijn. Maar laat ons vooral niet speculeren. De vrees voor hoogbouw en overlast is zeer prematuur. Een herziening van een RUP neemt sowieso meer dan twee jaar in beslag. Begrijp me echter niet verkeerd, ik vind het goed dat er vanuit de wijk nu al reactie komt. Inspraak is belangrijk. Maar we zijn nog lang niet aan een verkavelings- of bouwvergunning toe.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier