Honderdjarige Brugse bootjesman Edmond Coucke overleden

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op woensdagavond 9 december is Edmond Coucke, de oudste ex-reder van bootexcursies Gruuthuse, overleden. Bruggeling Edmond Coucke werd honderd jaar en zes maanden en voer 42 jaar lang op de reitjes.

Edmond Coucke zag het levenslicht op 20 juni 1920 in Brugge, studeerde bij de Frères en in Saint-Amand in Gent. Hij begon op zijn achttiende te varen voor de rederij die zijn vader Godfroid Coucke in 1911 opgestart had. Edmond was gehuwd met Agnes Feys, die in 2003 overleed. Tot 1985 was hij schipper. Inmiddels staat de vierde generatie, met kleinzoon Fréderick, aan het roer van de rederij.

Droom

Zijn ultieme droom kon Edmond Coucke niet meer realiseren, misschien kan het stadsbestuur dat wel nog? Ervoor zorgen dat de bootjes op de reitjes de hele rondvaart van Brugge kunnen doen. Dartoe moet enkel een 170 meter lang, ondergrondse tunnel ter hoogte van ‘t Zand vrijgemaakt worden. Dat zou de toerisitsche en economische relance van Brugge mee kunnen realiseren…

Het idee is niet zo gek. De Brugse burgemeester Michel Van Maele wou dat ook al doen in de jaren ‘70. Hij dacht eraan om hiervoor zelfs ‘t Zand open te leggen, zodat toeristen aan de hotels en restaurants konden op- en afstappen. “Zo ver moet je niet gaan. Een doorgang onder ‘t Zand via ‘t Capucijnenreitje in een bootje, verlicht met fakkels, is voldoende”, vertelde Edmond Coucke ons, toen hij zijn eeuwfeest vierde in juni. Honderd jaar geleden opperde Edmonds vader dat idee al. Het stadsbestuur was akkoord, maar kreeg tegenkanting van kanunnik Hoornaert. Die noemde het ‘heiligschennis’ dat de Begijntjes opgeschrikt zouden worden door passerende toeristen in die bootjes!

Pionier

Edmonds vader Godfroid Coucke was de pionier van de rondvaarten op de Brugse reitjes. De officiële rondvaarten zijn gestart in 1911, met goedkeuring door de Stad. Edmond begon op zijn achttiende te varen. Hogere studies mocht hij niet aanvangen, hij moest na zijn humaniora in de rederij van mijn vader beginnen werken. Godfroid had een wankele gezondheid, een zware bronchitis, en wou er zeker van zijn dat hij een opvolger had.

In 42 jaar tijd zag Edmond Coucke het toerisme in Brugge enorm evolueren: “Na WOII is het toerisme toegenomen met de invoering van de congé payé. De eerste toeristen waren heel cultureel ingestelde mensen, met interesse voor Brugge en zijn patrimonium. Sommigen onder hen wisten meer over het Brugs erfgoed dan ik, daarom heb ik een cursus gevolgd bij de Gidsenbond. Ik ben de enige reder op de reitjes die het diploma van gids heeft.”

“In de jaren ‘80 is het bustoerisme opgekomen, in de jaren ‘90 het cruisetoerisme. Massatoerisme, met mensen uit de hele wereld zonder echte culturele interesses. Ze willen hier enkel bootje varen. Ze kwamen tot de coronacrisis uitbrak van overal: de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Japan, wellicht zelfs van de maan. Ik zou nu niet meer graag varen op de reitjes. Ook al ben ik blijkbaar beroemd in Japan, sinds in dat land een tv-serie over Brugge uitgezonden werd. Meerdere Japanse meisjes hebben al foto’s van mij en mijn pet genomen, terwijl ze giechelden: It’s him…”

Edmond Coucke was ook jarenlang de rattenvanger van Brugge: “Omdat ik als enige ook in de winter voer, zette ik op 14 plaatsen langs de oevers op vraag van de Stad rattenbakken met vergif. Ooit viel een muskusrat mij zelfs aan…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier