Hoge schuldgraad baart burgemeester van Poperinge weinig zorgen: “Veel investeringen gedaan”
Burgemeester Christof Dejaegher reageert tevreden op de resultaten voor zijn stad in de nieuwe Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Qua geluksgevoel en tevredenheid met het lokaal bestuur scoort de hoppestad immers beter dan het Vlaams gemiddelde. De hogere schuldgraad baart de burgemeester dan weer weinig zorgen.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) lanceerde woensdagochtend de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor 2021. Die bevat meer dan 300 cijfers, waarvan 100 uit de burgerbevraging die 150.000 inwoners in september-oktober invulden. In de meeste opzichten doet Poperinge het daarin beter dan het Vlaamse gemiddelde.
81 procent van de Poperingse ondervraagden gaf aan tevreden te zijn over hun stad, terwijl het Vlaamse gemiddelde met 75 procent dus lager ligt. 83 procent van de respondenten zegt zich gelukkig te voelen. Slechts 4 procent van de Poperingenaars is op zoek naar werk, in Vlaanderen is dat twee procent meer. Andere interessante cijfers in de Stadsmonitor zijn de bebouwde oppervlakte (12 procent ten opzichte van 28 procent in gans Vlaanderen) en het percentage van de woningen die appartementen zijn (9 procent in Poperinge ten opzichte van 27 procent in gans Vlaanderen). 39 procent van de inwoners van Poperinge geeft aan veel vertrouwen te hebben in het lokaal bestuur (34 procent in Vlaanderen) en 52 procent zegt voldoende inspraak te hebben.
Schuldgraad
De Stadsmonitor geeft ook enkele cijfers betreffende het lokaal beleid. Voor Poperinge valt daar de hoge schuldgraad op. Die bedraagt 1.822 euro per inwoner, aanzienlijk meer dan de gemiddelde 1.270 euro per inwoner in Vlaanderen. “Dat is heel simpel omdat we de voorbij 10 à 15 jaar zwaar geïnvesteerd hebben”, reageert burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). We hadden een achterstand in te halen op alle vlakken en we hebben dat ook gedaan. Tot nu toe heeft die schuldgraad ons op geen enkel moment in de problemen gebracht. Integendeel, ieder jaar leggen we goeie cijfers voor en ieder meerjarenplan eindigt met een evenwicht en een positief kassaldo. In die zin is er niet direct een groot probleem.”
“Wat de bevraging bij de bevolking betreft stel ik vast dat we globaal gezien vrij goeie cijfers halen. Zelfs ten opzichte van de andere steden en gemeenten krijgen we goeie punten. Ik zie bijvoorbeeld dat het vertrouwen in het lokaal bestuur in Poperinge één van de hoogste is in de streek. Kortom, ik ben niet miscontent van dergelijk rapport”, besluit de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier