Hoeveel kans heb je om te trouwen in jouw gemeente? Check het hier!

Beelden uit de Lichterveldse oude doos. In maart 2009 deden meer dan 75 koppeltjes hun huwelijk nog eens over. Het was een initiatief van de plaatselijke Chiro naar aanleiding van 75 jaar Chirojeugd Vlaanderen. (foto Kurt) © belga
Hannes Hosten

Opvallend nieuws op de vooravond van Valentijnsdag: als je wil trouwen, moet je in Lichtervelde zijn. Want wat blijkt: de gemeente in het hart van onze provincie is de meest trouwlustige van West-Vlaanderen en zelfs van Vlaanderen, als je het piepkleine Limburgse Herstappe niet meetelt. Lichtervelde telt 35,4 trouwers op duizend mensen die kunnen huwen en daar is de burgemeester trots op. “Wij hebben heel wat romantische plekjes!”

Hoe goed scoort jouw gemeente ? Wat is de huwelijkskans ? Doe de test die je onderaan deze reportage vindt.

In Vlaanderen trouwden in de periode 2015-2017 21,9 mensen per 1.000 niet-getrouwden. Dat blijkt uit een onderzoek van Statistiek Vlaanderen naar de huwelijkskans. Van alle West-Vlaamse gemeenten blijkt de kans dat je trouwt het hoogst in Lichtervelde: 35,4 trouwers per duizend. Dat cijfer is zelfs het hoogste van Vlaanderen als we het kleine Limburgse Herstappe, amper 83 inwoners en gemiddeld één huwelijk per jaar, buiten beschouwing laten. Knokke-Heist heeft dan weer het minst trouwers van onze provincie: 15,3 per duizend.

Dit is supernieuws. Ik geef het met veel plezier door aan onze nieuwe inwoners

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) van Lichtervelde is in de zevende hemel als we haar bellen met het nieuws. “Fantastisch dat zoveel mensen bij ons nog bereid zijn het engagement te nemen om te trouwen. Ik ben ook heel blij dat het aantal echtscheidingen hier heel sterk daalt. Ik ben nu al 18 jaar bezig als burgemeester en ik heb dus wel wat zicht op de evolutie doorheen de jaren. Ik hoop dat het komt omdat wij zo’n toffe, levendige gemeente zijn. Jonge mensen kunnen hier nog een woning verwerven, er worden veel kinderen geboren… en velen zetten ook de beslissende stap om te trouwen. Lichtervelde is echt een heel leuke stek voor jonge gezinnen. Wij hebben ook wel wat romantische plekjes hoor! Misschien helpt dat ook wel. En in elk geval: supernieuws! Dit weekend ontvangen we met het gemeentebestuur onze nieuwe inwoners. Ik zal het hen met heel veel plezier aankondigen.”

Lepeltjesgewijs

In het algemeen merken we dat er minder getrouwd wordt aan de kust – niet zo verrassend met de sterk vergrijsde bevolking – en in de centrumsteden. Dat laatste “wijst op een mentaliteitswijziging die zich sneller doorzet in de steden dan op het platteland”, vertelt Sybille Vanweehaeghe, bekend als expert in het VTM-programma Blind getrouwd. Zij is klinisch seksuoloog en relatietherapeute en uit Avelgem afkomstig. “Halfweg de 20ste eeuw was het huwelijk nog de hoeksteen van de maatschappij. In mijn praktijk hoor ik ook bij jonge mensen dat het nog altijd een ideaalbeeld is, ondanks de vele echtscheidingen waar ze mee geconfronteerd worden.”

In West-Vlaanderen en Limburg heerst nog meer een dorpsmentaliteit. Ook het familiaal gevoel blijft er overeind: samenwonen, trouwen, kindjes krijgen…

“Toch komt de trend om niet meer te trouwen vanuit wereldsteden lepeltjesgewijs binnen in Brussel, Gent en andere centrumsteden, maar veel minder in landelijke gemeenten. In West-Vlaanderen en Limburg heerst nog meer een dorpsmentaliteit. Ook het familiaal gevoel blijft er overeind: samenwonen, trouwen, kindjes krijgen… Velen blijven ook graag in de buurt van hun ouders wonen, zodat ze voor kinderopvang op hen een beroep kunnen doen. In steden rekenen jonge gezinnen meer op friends & family of framily, zoals dat genoemd wordt. Dus ook op de vriendengroep.”

“Je kan het vergelijken met een trendwijziging op materieel vlak“, zegt Sybille Vanweehaeghe. “Als ik 18-jarigen bevraag in Kortrijk, toch een kleine centrumstad, dan willen ze nog allemaal een auto. In Gent, waar ik nu woon, willen ze niet eens meer een rijbewijs. Het is een andere manier van leven. Zo is het ook met samenwonen en trouwen. Als het in Tokio regent, waar één op twee jonge mensen single is, gaat het enkele decennia later ook in Vlaanderen serieus druppelen.”

Tweede na Limburg

Statistiek Vlaanderen publiceerde het rapport over huwelijken en huwelijkskans in de periode 2015-2017 in september 2019. De huwelijkskans is een statistisch gegeven, waarbij het aantal trouwers wordt berekend in verhouding tot het aantal mensen dat zou kunnen trouwen. Daarvoor moet je eerst en vooral ongehuwd zijn, en bovendien werd voor dit onderzoek de leeftijdsgroep van 18 tot 79 jaar geselecteerd. Jonger dan 18 kan je wettelijk niet trouwen en mensen ouder dan 79 trouwen amper nog.

Het cijfer voor Vlaanderen bedraagt 21,9 mensen per duizend niet-getrouwden, maar de regionale verschillen zijn groot. Limburg is koploper met 24,5 trouwers per duizend, Vlaams-Brabant is hekkensluiter met 19,2. West-Vlaanderen komt op de derde plaats op de vijf provincies met 21,8 maar dat verschuift als je het effect van leeftijd wegwerkt en ervan uitgaat dat alle provincies dezelfde leeftijdsstructuur hebben als het Vlaamse gemiddelde. “Dan verdwijnt het effect van de vergrijzing”, zegt onderzoekster Martine Corijn, “en komt West-Vlaanderen naar boven als de tweede trouwlustigste provincie, na Limburg.”

Doe de test! Hoeveel kans heb je om te trouwen in jouw gemeente?