Hoevebakkerij Forret zwaait de deuren open

Hoevebakkerij Forret is al drie generaties in de familie. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Hoevebakkerij Forret in Anzegem opent op zondag 26 mei haar deuren voor bezoekers. Iedereen kan een kijkje komen nemen en ontdekken hoe het eraan toegaat in de familiehoeve.

Boer en hoevebakker Dirk Forret woont samen met zijn vrouw Katrijn en kinderen Ferre, Niels en Fien op hun boerderij in Kaster. De hoeve is al drie generaties lang bezit van de familie Forret, sinds 1898. “Ik heb altijd al een passie voor brood bakken gehad. Ik heb jarenlang in een maalderij gewerkt, waar ik heel veel kennis over granen en meel heb opgedaan. In de proefbakkerij kreeg ik de kans om alle mogelijke meelsoorten te testen en te bakken. In de weekends bakte ik brood voor vrienden en familie”, vertelt Dirk.

“Dat wekte mijn interesse om mij volop toe te leggen op ons kleine familiale akkerbouwbedrijf. Vijf jaar geleden ben ik gestopt met voltijds werken en zo’n drie jaar geleden heb ik dan de beslissing genomen om de boerderij van mijn ouders over te nemen”, vertelt Dirk.

Ambachtelijk

“Met enkel de velden zou ik er geen volwaardig inkomen van kunnen maken, dus besloot ik om naast de boerderij een bakkerij te openen. Daarin verkopen we onze eigen kwaliteitsvolle, natuurlijke en ambachtelijke producten. In onze streek wordt tarwe meestal als veevoeder gebruikt. Ik teel daarentegen speciale baktarwesoorten die van goede kwaliteit zijn om in de bakkerij te gebruiken. We hebben hier als het ware de hele keten van graan tot brood in eigen beheer”, legt Dirk uit.

“We verkopen verschillende soorten broden: wit en bruin tarwebrood, wit en bruin desembrood, speltbrood en stokbrood. Daarnaast bieden we ook ambachtelijke ontbijtkoeken en havermoutkoekjes aan. Als het seizoen er is, maken we ook heerlijke appeltaarten. We maken alles zelf op onze eigen boerderij”, vult Dirk aan.

Rondleiding

Op zondag 26 mei is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de bakkerij en boerderij van Dirk en zijn familie. “Doordat we ook elke zaterdag op de boerenmarkt in Oudenaarde staan, kregen heel wat mensen interesse in onze boerderij. Daarom hebben we beslist onze deuren eens open te zetten en een rondleiding te geven op onze hoeve. Geïnteresseerden kunnen hier het hele productieproces zien, van graan tot brood. We voorzien ook een bar waar de bezoekers kunnen genieten van een drankje en uiteraard ook proeven van onze heerlijke ambachtelijke producten”, vult Dirk aan. (Lara Merlevede)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier