Heuvelland scoort minder goed in gemeentemonitor: “Zolang het geluksgevoel van onze inwoners in orde is, zijn wij tevreden”

Burgemeester Wieland De Meyer: “Die verschuiving is heel relatief.” © Eric Flamand EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Volgens de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor heerst er een groot veiligheidsgevoel in Heuvelland. Slechts twee procent van de inwoners zegt zich onveilig te voelen, een stuk minder dan tijdens de bevraging van 2020 (vijf procent). Anderzijds daalde het vertrouwen in het gemeentebestuur wel sterk.

In het voorjaar van 2023 namen 135.000 Vlamingen deel aan de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor. Ze gaven hun mening over uiteenlopende thema’s, gaande van mobiliteit over wonen en leefomgeving tot klimaat en natuur. Met 75 procent van de respondenten die zeggen tevreden te zijn over de gemeente staat Heuvelland op de 43ste plaats op 64 West-Vlaamse gemeenten, en bengelt het helemaal achteraan de Westhoek.

Sociaal weefsel

Ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde scoort Heuvelland wel goed op de vraag of er voldoende groen is in de buurt (90 procent is het daarmee eens, ten opzichte van 78 procent in Vlaanderen). Ook het aandeel van de inwoners met sterk sociaal weefsel in de buurt (59 procent) is veel beter dan het Vlaams gemiddelde (48 procent), net als het onveiligheidsgevoel. S

lechts twee procent van de respondenten zegt zich onveilig te voelen, ten opzichte van zeven procent in heel Vlaanderen. In 2020 antwoordde nog vijf procent van de respondenten dat ze zich onveilig voelen in Heuvelland. Dat is dan ook het enige goede nieuws ten opzichte van de vorige gemeentemonitor. Zowel de tevredenheid over loketdiensten (van 72 naar 67 procent), tevredenheid over de gemeente (van 80 naar 75 procent), voldoende consultatie van inwoners (van 42 naar 36 procent) als het vertrouwen in het gemeentebestuur (van 35 naar 25 procent) deden het minder goed dan vier jaar geleden.

Geluksgevoel

“Eerst en vooral denk ik dat die verschuiving van de cijfers heel relatief is”, reageert burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “Met een foutenmarge van zes procent zitten alle verschuivingen ten opzichte van 2020 binnen de marge. Daar grote conclusies aan verbinden is steekvlampolitiek. 75 procent geeft aan veel vertrouwen te hebben in het bestuur of daar neutraal tegenover te staan. In de vorige bevraging was dat 80 procent. Dat zijn dus enkele inwoners meer of minder. Het vertrouwen in de politiek is sowieso gedaald, al zien mensen wel dat het lokale bestuur geen traditionele partij is, maar een lokale en onafhankelijke lijst. Grote zorgen maak ik me daar niet over”, zegt burgemeester De Meyer.

“Ik hecht meer waarde aan echte onderzoeken die de laatste jaren gebeurden en waarbij Heuvelland telkens heel goede cijfers haalde. Denk maar aan de schuld die gehalveerd werd, de belastingen die daalden, het aantal inwoners dat na al die jaren dankzij ons beleid weer stijgt of het woonbeleid dat prachtige scores kreeg in de kranten. Daarbij gaat het over echte cijfers en gegevens, wat veel belangrijker is om het beleid aan af te wegen dan een burgerbevraging met een grote foutenmarge. Voor het overige vallen mij vooral de goede cijfers op over het sociaal weefsel, groen in de buurt en vooral het geluksgevoel van onze inwoners. Zolang dat laatste in orde is, zijn wij tevreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier