“Het was een ware cultuurshock”: twee Pittemse jongedames vertellen over Gambia en Nepal tijdens infoavond 11.11.11 Pittem-Egem

De werkgroep wist met Elien en Margot weer twee interessante sprekers in huis te halen. We zien v.l.n.r. Janne Vandendriessche, Elien Landuyt, Margot Van Walleghem, Fedra Deconinck en Annick Debonné. © foto Jan
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Op vrijdagavond 26 april organiseert 11.11.11 Pittem-Egem een infoavond met twee Pittemnaren, die stage liepen in een derdewereldland. Elien Landuyt zal vertellen over haar stage in Gambia en Margot Van Walleghem zal haar ervaringen tijdens haar stage in Nepal uit de doeken doen.

11.11.11 Pittem-Egem laat op regelmatige basis tijdens infoavonden Pittem- of Egemnaren vertellen over hun bezoek aan een derdewereldland. Voor de infoavond op vrijdagavond 26 april wisten ze met Elien Landuyt (22) en Margot Van Walleghem (21) weer twee boeiende sprekers te strikken, die met foto’s en andere herinneringen het publiek zullen boeien.

“Ik heb na mijn studies leerkracht lager onderwijs nog in een verkort traject orthopedagogie in Hogent gestudeerd”, vertelt Elien. “Door corona viel een geplande stage in Ghana in het water, maar vorig jaar kon ik via de vzw The Pulley voor drie maand als orthopedagoog op stage naar Gambia. Ik verbleef bij een gastgezin in Jambanjelly en heb in drie verschillende scholen stage gelopen. Aangezien de kinderen geen Engels kenden, heb ik de plaatselijke taal Madinka geleerd om met hen te kunnen communiceren. Opmerkelijk is zeker dat alle scholen gefinancierd worden door vzw’s of goede doelen. Ik mag toch wel zeggen dat ik daar een ware cultuurshock ervaren heb.”

Kastesysteem

“In het kader van mijn studies oogzorg aan Odisee Brussel ben ik samen met twee andere studenten voor acht weken op stage gegaan naar Nepal”, gaat Margot verder. “Ik verbleef er in Pokhara, waar ik werkzaam was in het Himalaya Eye hospital. Ik heb er ook stage gelopen in een andere ‘room’ in het ziekenhuis met andere functies in de oftalmologie/orthoptie. We zijn ook screening gaan doen in veraf gelegen dorpjes, waar we vooral kinderen en ouderen onderzochten. We zagen er zeldzame oogaandoeningen en cataract in ver gevorderde stadia.”

“Om te kunnen communiceren heb ik Nepalees geleerd. Ook ik ervaarde een ware cultuurshock, waarbij vooral het kastesysteem mij is bijgebleven, waardoor er verschillende departementen voor rijk en arm in het ziekenhuis waren. Omdat de boog niet altijd gespannen kan staan, deden we ook een korte safari, een trekking door het Himalayagebergte en bezochten we Kathmandu.”

De infoavond vindt plaats in de zaal Broeders Maristen en begint om 19.30 uur. De inkom is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier