Herstel Lovoetweg kan pas in het najaar gebeuren: “Allesbehalve rolstoelvriendelijk”
De Lovoetweg, een fiets- en wandelpad naast woon-zorgcentrum ’t Hoge, is in slechte staat. Het is frustrerend voor gebruikers die nu het mooi weer is volop buiten willen zijn. Angèle Dezwarte (93) is een van die gebruikers. “Met zo’n grote ouderensite is een rolstoelvriendelijk openbaar domein een noodzaak”, zegt dochter Denise Carpentier.
Angèle Dezwarte (93) is van Fortem afkomstig en woont in ’t Hoge. Haar dochter Denise Carpentier (70) uit Veurne komt drie keer per week naar haar mama. Als het mooi weer is, trekken ze samen naar buiten. “Mama is altijd een buitenmens geweest”, vertelt Denise. “Regent het niet, dan vraagt ze steevast of het mogelijk is om een wandeling te maken. Tot voor de lockdown deden we dat nog te voet met de rollator en wandelden we met gemak een toer van drie kwartier doorheen het dorp. Door de lockdown is haar mobiliteit heel fel achteruit gegaan. Dat is jammer, maar het houdt ons niet tegen om met de rolwagen naar buiten te gaan. Het is volop genieten voor haar. Ze weet – veel beter dan ik
Denise en Maria ervaren her en der knelpunten op hun tocht. Ze situeren zich voornamelijk in de Lovoetweg en in de Putstraat. “De Lovoetweg die pal naast het rusthuis ligt, is dringend aan herstel toe”, stelt Denise. “De buitenste rij tegels is aan het verzakken richting de gracht, waardoor het pad steeds meer grote gleuven vertoont. Ook de Putstraat is niet zo rolstoelvriendelijk. Op het einde van een voetpad heb je soms een stoeprand van 20 centimeter hoogte om op de rijweg te komen. We wandelen dan maar op de rijweg, ook al voelt dat niet veilig. Ik merk dat andere familieleden het ook zo doen. Een laatste gebrek dat ik ervaren heb, is de Kwellemolenstraat die ter hoogte van de Kwelle aan de zijkant verzakt, ik vermoed door het zwaar verkeer.”
Elf knelpunten
“Pas als je met een rolwagen op stap bent, weet je hoeveel beperkingen het openbaar domein telt. Ik neem hier nu het woord, maar spreek in naam van heel wat gebruikers. Hierbij dank ik alvast de gemeente om indien mogelijk bovenstaande opmerkingen ter harte te nemen.”
Pas als je met een rolwagen op stap bent, weet je hoeveel beperkingen het openbaar domein telt
In het najaar van 2019 stapten schepen van Openbare Werken Jacques Blanckaert en André Vercoutter – een vrijwilliger die rolwagens duwt tijdens de wekelijkse groepswandelingen – de dorpskern af om alle knelpunten op te lijsten. Ze noteerden elf punten. Het resultaat op het terrein is anderhalf jaar later nog niet zichtbaar – procedures op het gemeentehuis nemen tijd in beslag – maar achter de schermen is wel al voorbereidend werk gebeurd.
“Aannemer Degro uit Ieper is reeds op 31 maart aangesteld om de Lovoetweg te herstellen”, zegt ploegbaas Jan Schepens van de technische dienst. “Ik had hem deze week aan de lijn en hij heeft pas in het najaar tijd om het werk uit te voeren. We kunnen dat betreuren, maar het is nu zo. Hij legt ook de fietspaden tussen Izenberge en Leisele aan en het bestuur legt daar ook druk om die zo spoedig mogelijk af te werken. Een heraanleg van de rijweg en de voetpaden van de Putstraat staat samen met de herinrichting van het openbaar domein voor de bibliotheek eveneens op de planning van deze legislatuur. Ik vermoed dat de uitvoering hiervan voor 2022 zal zijn. (AB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier