Herdenkingsplechtigheid voor Onbekende Soldaat op militaire begraafplaats in Steenbrugge
Woensdag 9 november werden vijf urnen, die symbool staan voor de vijf kisten van Onbekende Soldaten die destijds naar Brugge werden overgebracht, plechtig afgegeven op het Stadhuis in Brugge. Donderdagvoormiddag vond een tweede belangrijke herdenkingsplechtigheid plaats op de centrale militaire begraafplaats in Steenbrugge.
In aanwezigheid van provinciegouverneur Carl Decaluwe, de vleugeladjudant van de Koning, burgemeester Dirk De fauw en heel wat notabelen werd door Marianne Haesebrouck, de urne aangeduid die op de nationale herdenking op 11 november in aanwezigheid van Koning Filip op het graf van de Onbekende Soldaat zal geplaatst worden. Zoals haar grootoom Reinold Haesebrouck dat deed bij de aanduiding van de kist van de Onbekende Soldaat koos ze voor de vierde urne van links. Hiervoor gebruikte ze de witte blindenstok van Reinold Haesebrouck. Honderd jaar geleden ging er maar één kist naar Brussel. Ook deze keer wordt maar één urne overgebracht naar de hoofdstad voor de nationale herdenking aan de Congreskolom.
Na de aanduiding van de urne werd op de begraafplaats nog een paneel ingehuldigd waarop de geschiedenis van de begraafplaats en het oorlogsverleden van de Onbekende Soldaat beschreven staan. Een initiatief van het War Heritage Institute, dat de komende drie jaar in totaal een 25-tal panelen zal plaatsen op verschillende militaire begraafplaatsen.
Nog een weetje… hoofdredacteur Olivier Neese van onze krant (Brugsch Handelsblad Brugge-Torhout, red.) zocht een paar jaar geleden uit wat er met de andere vier kisten gebeurde. Die soldaten zijn immers ‘nog onbekender dan de onbekende soldaat’. Ze bleken begraven te zijn in Steenbrugge, net zoals Reinold Haesebrouck. (PDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier