Herdenkingsboek eert 132 Kuurnse slachtoffers Eerste Wereldoorlog: “Soms speurtocht naar juiste naam”
Heemkundigen Rudy Verbrugghe (66) en Noël Derez (80) verdiepten zich de afgelopen drie jaar in de Kuurnse oorlogsslachtoffers die te betreuren vielen tijdens WO I. Het boek ‘Cuerne 1914-1918 – om nooit te vergeten’ biedt een inkijk in het leven en tragisch einde van 132 Kuurnse gesneuvelden tijdens WO I.
Rudy Verbrugghe en Noël Derez zijn niet aan hun proefstuk toe als het gaat om het schrijven van boeken. Zij brachten in het verleden al het boek ‘Kuurnse noten balken’ en ‘Van Cuerne tot Kuurne’ uit. ‘Cuerne 1914-1918 – om nooit te vergeten’ is meteen het tweede naslagwerk waarvoor het duo de handen in elkaar slaat.
Het eerste aanknopingspunt met de slachtoffers die vielen op Kuurns grondgebied tijdens WO I vonden Rudy en Noël op het oorlogsmonument ter nagedachtenis van WO I. Nadat al deze namen zorgvuldig werden genoteerd, konden de twee heemkundigen aan de slag. “Al snel konden we vaststellen dat niet alle namen die terug te vinden zijn op het monument correct geschreven waren”, opent Noël het gesprek. “Het duurde dan ook soms maanden om het verhaal van sommige oorlogsslachtoffers terug te vinden. Wat ons meest raakte tijdens ons speurwerk in de talrijke archieven was het verhaal van een onschuldige één maand oude baby die om het leven kwam tijdens een bombardement. De begraafplaats van dit jonge slachtoffertje konden we echter helaas niet terugvinden. Tijdens onze speurtocht merkten we trouwens dat oorlogsslachtoffers niet altijd begraven werden op de plaats waar ze overleden zijn.”
“Het verhaal van een één maand oude baby raakte ons het meest”
“Ook oorlogsdokter Camille Talpe belichten we in ons boek”, aldus Rudy en Noël. “Nadat hij afstudeerde als dokter kwam Camille zich in Kuurne vestigen in de Poststraat, nu de Koningin Elisabethstraat. Naast de gewone zieken waren er tijdens WO I niet alleen veel gekwetsten, maar ook slachtoffers van de Duitse gasaanvallen, uitgemergelde teruggekeerde civiel arbeiders, die soms mindervalide geworden waren door hun werkomstandigheden. Op het einde van de oorlog kwam daar dan nog de Spaanse griep bij die wereldwijd voor miljoenen slachtoffers zorgde.”
Ook de moord op een Duitse soldaat in een Kuurns café wordt belicht in het boek en de hulde die toenmalig Kuurns burgemeester Auguste Iserbyt bracht aan de gesneuvelde Engelse soldaten bij de bevrijding van Kuurne. “Om het boek mee te eindigen brengen we een lijst van de Kuurnse soldaten die in 1914 onder de wapens waren. We zijn alvast de gemeente Kuurne en het rijksarchief erg dankbaar voor hun medewerking”, besluiten de auteurs.
Bestellen
Het naslagwerk ‘Cuerne 1914-1918 – om nooit te vergeten’, dat zo’n 300 pagina’s telt en naast tekst ook geïllustreerd werd met heel wat fotowerk, verschijnt eind november en is enkel te verkrijgen via voorinschrijving van 36 euro op het rekeningnummer BE40 000012907363 van Noël Derez uit Kuurne. Wie het boek thuis geleverd wil, betaalt 6 euro extra. Er zijn nog enkele boeken beschikbaar. (BRU)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier