Henk van Te Lande start met een wijnwebshop nu restaurant door corona gesloten is
Henk Vandewiele (Te Lande) deed de liefde voor wijn op bij de Brugse restaurants waarvoor hij werkte. Ondertussen is hij al een kwarteeuw actief in Izegem. Door corona is zijn restaurant nu op slot, maar hij werkte intussen aan een webshop die deze week online ging.
Henk Vandewiele is in Izegem genoegzaam bekend als Henk van Te Lande . Al achttien jaar runt hij in de Gapaardstraat zijn restaurant dat bekend staat om de pikante kip aan ’t spit. Maar wie er al eens over de vloer kwam, weet dat Henk ook een echte wijnliefhebber is. Een passie die hij graag deelt met zijn klanten. Door de sluiting van zijn zaak vanwege corona, maakte Henk gebruik van de vrijgekomen tijd om samen met een bevriende IT’er een webshop op poten te zetten. Op roood.be (dus met drie o’s) kan je straks door Henk geselecteerde wijnen kopen. Met een focus op Zuid-Afrika, waar daar heeft Henk zijn hart verloren aan de vele prachtige wijndomeinen. “Normaal zou ik dit jaar voor de vierde keer naar Zuid-Afrika gereisd hebben, maar corona gooide roet in het eten.”
Brugse restaurants
Henk leerde de wijnen in eerste instantie kennen via een importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen. “Weet je dat ik 25 jaar geleden in Brugge eigenlijk een bistro zou starten met de naam Meerlust. Dat is ook de naam van een Zuid-Afrikaanse wijn. Maar de plannen liepen anders. Zelf was ik ook een tijdlang actief in verschillende restaurants in het Brugse, vaak ook met een fantastische wijnkelder. Maar uiteindelijk kwam ik in Izegem terecht waar we dus eerst café Oud Stadhuis en wat later Te Lande gingen uitbaten.”
In Te Lande vormt Henk een duo met zijn vriendin Patricia die in Oostkamp woont. “Wij zijn bewust met geen take-away begonnen. Er zijn al zoveel plaatsen waar je kip aan ’t spit kan krijgen. Maar zowel in het Brugse als in Izegem weten heel wat mensen me te vinden om een lekkere wijn aan te kopen. Soms drinken ze die bij ons in het restaurant en raken ze gecharmeerd. Ik wilde dat die wijnverkoop wat meer gestructureerd verliep, daarom heb ik nu een webshop opgestart.”
Zuid-Afrikaanse gins
Ook op de webshop ligt de focus op Zuid-Afrika. “Ik schat dat zowat 60 procent van de wijnen Zuid-Afrikaans zijn. Maar ook wijnen uit bijvoorbeeld Italië, Spanje, Frankrijk, Bulgarije, Roemenië en Moldavië zijn te bestellen. Onze webshop heet Roood, maar er zijn ook witte en rosé wijnen en bubbels te verkrijgen. Je vindt er zelfs enkele Zuid-Afrikaanse gins. Persoonlijk heb ik een voorliefde voor rode wijnen, iets wat ik van mijn vader erfde.” Op de webshop kan je wijnen aanschaffen in verschillende prijsklassen. “We bieden ook een mooi assortiment aan betere en oudere wijnen aan. Ook grotere flessen, die zijn vaak een echte eyecatcher.”
Met de feestdagen voor de deur, wilde Henk ook wel eens enkele toppers uit zijn aanbod met ons delen.
Tips in wit
1. Glenwood Chardonnay unoaked 2019, 12 euro.
Heerlijke en volle chardonnay, tropisch fruit, perzik, papaya, volumineus en krachtig, eindigend met een aangenaam zuurtje. In de stijl van Chablis. Te nuttigen als aperitief, met zeevruchten, sushi, gegrilde vis, sliptong of kippenvlees. Nu al lekker, maar kan nog drie tot vier jaar verder rijpen.
2. Thistle & Weed – Duwweltje Chenin Blanc 2019, 19 euro.
Topwijnbouwer Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wiid staan samen achter dit boutique wijndomein. De namen van de wijnen verwijzen naar het typische onkruid dat tussen de wijnranken groeit. Duwweltje was hun eerste wijn en blijft hun paradepaardje. De wijn werd al ieder jaar beloond met de hoogste score in de Zuid-Afrikaanse wijngids Platter’s. Geur van rijpe papaya, peer en meloen, citrus, pompelmoes, sinaas en groenige kruiden. Een streling voor de tong, vol en zacht. Past uitstekend bij pikante of kruidige warme visgerechten, pasta, een stevige salade en curry’s maar ook bij kazen, zoals Parmezan of Comté. Jonge wijn met veel potentieel die zeker nog 5 tot 7 jaar mooi kan verouderen.
Tips in rood
1. Rickety Bridge Foundation Stone Red 2015, 14,25 euro.
Domein uit Franschhoek dat teruggaat tot de Franse immigratie. Paulina de Villers was de eerste eigenares van dit schitterende domein. Foundation Stone Red is een blend van vijf rode en één witte druif. Toetsen van zwarte peper, viooltjes, veel rood en zwart fruit, complex in de neus maar steeds verrassend. Een wijn met veel mogelijkheden: barbecue, zachter wild als hert of ree, steak met romige saus. Nu zeker op dronk maar kan gerust nog 4 tot 5 jaar aan.
2. Muratie Ansela van de Caab 2017, 19,95 euro.
Muratie is het oudste domein van Stellenbosch. Deze wijn is een Bordeauxblend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Zestien maanden rijping achter de rug, elke druif wordt apart gevinifieerd. Daarna wordt de blend gemaakt en rijpt de wijn nog zes maanden op vat. Volle, krachtige wijn met nuances van rood fruit en cederhout, mooie balans en zachte tannines. Heerlijk bij rood vlees of een stuk wild. Wijn die zeker nog 10 jaar rijping aankan.
3. Luddite Saboteur Red 2017, 24 euro.
Een unieke blend bestaande uit Shiraz, Cabernet Sauvignon, Mourvedre en Grenache Noir. Gebotteld in een fles met kroonkurk: een uitdagende verpakking. Mijn huiswijn thuis: een parel. Smaken van zwart fruit, kaneel, tabak, hout, peper, fijne tannines en een zeer evenwichtige en volle smaak. Aangeraden bij een goed stuk vlees als lam, rib-eye, cote à l’os of een gastronomische barbecue in de zomer. De wijn rijpt nog gemakkelijk 10 jaar.
Bubbels
1. Lourensford MCC 2015, Methode Cape Classique, 19,95 euro.
Bubbels gemaakt zoals in de Champagnestreek. Bestaat uit 86% Chardonnay en 14% Pinot Noir, in een unieke met bloemen versierde fles. De wijn heeft verschillende internationale onderscheidingen gekregen. Slechts 3.000 flessen per jaar worden er geproduceerd. Vijf jaar gerijpt op de fles.
Info: www.roood.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier