https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Henk Kindt blijft nog een jaar langer schepen; N-VA en VB spreken van een stoelendans

Schepen Henk Kindt blijft nog op post tot eind 2021.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Schepen Henk Kindt blijft nog op post tot eind 2021.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Het nieuws was al langer bekend, maar werd nu in de gemeenteraad ook geofficialiseerd. Henk Kindt (SP.A & De Vernieuwers) blijft financieschepen tot eind 2021 en moest opnieuw de eed afleggen. Maar dat leverde nog een venijnig over-en-weer-gesakker op tussen aan de ene zijde Brecht Vermeulen (N-VA) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) en aan de andere kant burgemeester Kris Declercq.

Bedoeling was dat Tom Vandenkendelaere (CD&V) op 1 januari 2021 de plaats in zou nemen van Henk Kindt. Tom Vandenkendelaere verving echter al een tijd zijn partijgenote Nathalie Muylle als schepen, maar zelf vervangt hij straks Kris Peeters als Europarlementslid. Ook Nathalie Muylle moest opnieuw de eed afleggen, nu ze weer haar initiële post in het schepencollege inneemt.

Schepen Kindt doet er dus nog een jaar bij. Eind 2021, dus halfweg de legislatuur, vertrekken er nog drie CD&V-schepenen. Griet Coppé, Marc Vanwalleghem en Dirk Lievens krijgen dan Mieke Vanbrussel, Stefaan Van Coillie en Francis Debruyne als opvolgers. De exacte aflijning van hun bevoegdheden staat nog niet vast.

Stoelendans

Wat een formaliteit leek te zijn, zorgde toch nog voor wat gekissebis. Brecht Vermeulen (N-VA): “We hebben deze beleidsperiode al verschillende politieke carrousels gezien. Het ging eigenlijk om een geplande verschuiving. Na twee jaar ging Henk Kindt ermee ophouden en zou Tom Vandenkendelaere hem vervangen. Door toevalligheden kan Tom Vandenkendelaere naar Europa… Die stoelendans vinden wij bijzonder ambetant. Schepen Kindt mocht aanblijven, want CD&V vond in eigen rangen geen geschikte opvolger.” Vooral die laatste zin schoot bij de burgemeester in het verkeerde keelgat.

Immanuel De Reuse (Vlaams Belang): “Het is toch een beetje een vaudeville. Schepen Vandenkendelaere zou eerst vertrekken naar Belgapom, maar plots was er weer de kans om naar Europa te gaan. Maar zo maakt de politiek geen te beste beurt. Misschien moet het college duidelijkheid schenken over deze wissel en ook voor de wissels nog op komst zijn.”

Burgemeester: “Ik betreur dat het in de gemeenteraad gaat over personen in plaats van inhoud. Ik neem akte van wat jullie zeggen, maar kijk eerst eens naar de balk in het eigen oog, in die mate dat wij al een splinter zouden hebben. We konden met onze stad een minister leveren die uitstekend werk heeft geleverd. Tom heeft het in haar plaats ook goed gedaan. En wij hebben een college dat zich wil inzetten voor de stad.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten