Heisa over verplichte vaccinatie na uitbraak coronavariant in wzc Wielant
Vorig weekend moest de directie van het woonzorgcentrum Wielant (WZC) in Ingooigem voor alle bezoek sluiten. Een aantal bewoners en personeelsleden testten immers positief op de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Ondertussen is het debat rond de niet-gevaccineerde personeelsleden nog niet geluwd. Het WZC blijft ook zeker dicht tot 14 maart. “Ondanks een hoge vaccinatiegraad kregen in totaal 19 mensen Covid-19”, aldus directeur Inge Coopman.
Onder de positief geteste personen waren er zes personeelsleden en twaalf bewoners. Bij de laatste screening, deze week, kwam daar één bewoner bij. “Daaruit blijkt dat we de situatie onder controle hebben”, zegt Inge Coopman, de directeur van het WZC. “Van de zes besmette personeelsleden waren drie personen niet gevaccineerd en had een vierde persoon nog maar één dosis van het vaccin toegediend gekregen. De besmette bewoners waren ingeënt en waren allen zo goed als symptoomvrij, buiten wat lichte temperatuursverhoging of wat maag- en darmklachten. Al onze bewoners eten en drinken goed. Het was naar aanleiding van een bewoner met koorts dat er getest werd op Covid-19. Gelukkig kregen onze bewoners tijdig hun vaccin. We volgen de situatie op de voet en testen twee keer per week.”
Juiste info
Van de 61 personeelsleden die tewerkgesteld zijn in WZC Wielant werden 8 personen niet gevaccineerd, wat neerkomt op een vaccinatiegraad van 90 procent. Bij de 87 bewoners werden er 84 gevaccineerd, wat neerkomt op 96 procent vaccinatiegraad. “Zowel bij de bewoners als bij het personeel is de reden van niet vaccinatie persoonlijk en veelal medisch gerelateerd”, stelt regio-verantwoordelijke Christophe Fillieux, die samen met de directie instaat voor de opvolging. “De mensen moeten vanzelf gemotiveerd worden door de juiste informatie. En hierop hebben wij volop ingezet door verschillende campagnes, vandaar het hoge percentage van vaccinatiegraad.”
Sensibilisering
“We hebben niet de bevoegdheid om het personeel te verplichten zich te laten vaccineren”, vult directeur Coopman aan. “We willen benadrukken dat ons personeel goed is opgeleid en dat we alle mogelijke preventieve maatregelen hebben getroffen om een verdere besmetting tegen te gaan. Na een lange coronavrije periode vinden we het bijzonder spijtig dat we nu omwille van deze uitbraak de deuren moeten sluiten.”
“Vaccinatie kan verplicht worden binnen de arbeidswetgeving” – Margot Cloet (Gedelegeerd bestuurder Zorgnet-icuro)
Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro vindt dat het verplicht maken van vaccinatie van zorgpersoneel in de toekomst bespreekbaar moet zijn, als zou blijken dat er zich te weinig zorgverleners spontaan laten vaccineren. “In de woon-zorgcentra hangt het versoepelen van de strenge maatregelen af van de vaccinatiegraad van bewoners en personeel. De overheid heeft die vastgelegd op respectievelijk 90 en 70%”, stelt gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro Margot Cloet als meest invloedrijke pion in ons gezondheidsbeleid. “Uiteraard moeten we eerst inzetten op een zo groot mogelijke sensibilisering.”
Sluiting verlengd
“Vaccinatie kan verplicht worden binnen de arbeidswetgeving, zoals dit bijvoorbeeld verplicht is voor Hepatitis B met de wet op ‘welzijn op het werk’. Alleszins is de mogelijke verplichting een issue dat pas in de toekomst op tafel kan komen op het moment dat er voldoende vaccins zijn en we zien hoe de vaccinatiegraad evolueert”, stelt Margot Cloet.
Ondertussen werd de sluiting met een week verlengd tot en met 14 maart 2021. “Deze beslissing werd genomen in nauw overleg met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) om een verdere besmetting tegen te gaan en om onze bewoners de nodige zorgen te kunnen bieden”, aldus directeur Inge Coopman.
Wie meer informatie wenst, kan contact opnemen via onderstaande gegevens:
T +32 (0)56 78 29 95
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier