Heemkundige Kring Lethae heeft nieuw tijdschrift klaar

Johan Delaere publiceert in de nieuwste uitgaven van heemkring Lethae een bijdrage over de Stevenistenhoek. © Frank Meurisse
Redactie KW

De heemkundige Kring Letahae brengt op dinsdag 9 november een nieuw tijdschrift uit met een hoofdartikel over de ontvoering van een minderjarig meisje uit een gezin van op de Stevenistenhoek in Lendelede.

Het vorige tijdschrift van Lethae dateert van 2020. “Toen stonden er bijdragen in over de geschiedenis van het woonzorgcentrum, grootgrondbezitters van de 19de eeuw en een tekening van Lendeleedse edele vrouwen uit de beginjaren 1300, een tekening die ik toevallig in Parijs vond”, zegt Johan.

In het nieuwe tijdschrift heeft Johan het over de ontvoering van een minderjarig meisje uit een gezin op de Stevenistenhoek in Lendelede. Die ontvoering leidde tot een proces van de medeplichten voor de ontvoering en zette heel Lendelede in beroering. De Stevenistenhoek ligt in de zuidwesthoek van de gemeente en je ziet daar nog altijd een concentratie van die kleine huisjes.”

Stevenisten

Hoe een kleine gemeenschap Stevenisten in Lendelede terechtkwam, vraagt volgens Johan enige verduidelijking over die extremistische sekte. Want dat was het uiteindelijk. “We moeten even terugkeren naar de Franse revolutie waar er voor de katholieke kerk veel veranderde. Kerken en abdijen werden afgebroken, priesters werden niet meer betaald, de bisdommen werden gereorganiseerd en er kwam een volksopstand. Napoleon besefte dat de godsdienst een bindmiddel was en tekende een concordaat met paus Pius VII waardoor de katholieke godsdienst weer iets beter kon beleefd worden.”

“Een concordaat dat de paus onder dwang van Napoleon tekende. De bisschoppen moesten de eed afleggen bij Napoleon en de macht van de staat werd te groot. In Frankijk werd daartegen geprotesteerd door ‘La Petite Eglise’, in België door Stevenisten die volgelingen waren van Cornelis Stevens, vicaris-generaal aan het bisdom Namen. Voor hen moest de kerk weer zijn zoals ze vóór de Franse revolutie was. In West-Vlaanderen was het Stevenistencentrum in Gits, in Lendelede woonde er een kleine gemeenschap op de Stevenistenhoek. Hun kinderen bleven er wonen en bouwden er nieuwe huisjes bij. Sinds 1890 wonen daar geen Stevenisten meer.”

“Heel veel mensen wisten van de ontvoering, maar zwegen”

Ondertussen kon Johan toevallig de namen van de Lendeleedse Stevenisten achterhalen. “En we weten ondertussen ook dat in 1859 het meisje Catherine Engelbeen van de Stevenisten ontvoerd werd door jonge katholieke vrouwen. Het verhaal deed de ronde dat het meisje weggelopen was van thuis en in een klooster was ondergebracht. Pas na 2 maanden vonden de Stevenisten, na een zoektocht van het gerecht, het meisje terug. Blijkbaar wisten heel veel Lendeledenaren iets van de ontvoering, maar contacteerden daar nooit de onderzoeksrechter over.”

“De medeplichtigen voor de ontvoering werden veroordeeld en kregen gevangenisstraffen. Het relaas van die processen vond ik terug in ‘Le Journal de Bruges’, La Belgique Judiciaire, De Standaard, liberale kranten, enz… Maar elk met hun eigen kijk op de zaak. Ik ontmoette ook toevallig iemand uit Lendelede wiens betovergrootvader getrouwd was met een dochter uit een Stevenistengezin in Lendelede. Het volledige relaas lees je in het nieuwe tijdschrift of hoor je tijdens mijn voordracht.”

Lindelei

De voordracht met heeft plaats op dinsdag 9 november om 19.30 uur in zaal Lindelei. Met ook aandacht voor de tabaksteelt in Lendelede geïllustreerd met foto’s van Eric Debersaques. Andere onderwerpen zijn de emigratie naar Amerika van de familie Devlaminck, het historisch orgel van de Sint-Blasiuskerk, een paradijsdeur of een lijkendeur in de kerk en een merkwaardige brief van een Lendeleedse soldaat in het leger van Napoleon. De toegang is gratis.

Het tijdschrift (nummer 18) bevat 6 artikels en is rijk geïllustreerd. Het kan die avond gekocht worden voor 10 euro. Nadien kan je het kopen in het gemeentehuis, de bibliotheek, pers- en woonwinkel Katrien en dagbladhandel Sharon. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier