Hartverwarmende kerstviering op ‘t Veld

Drie vriendinnen uit de Elbestraat klinken op kerst en Nieuwjaar: Heleen Van Hessche, Mieke Vinckier en Evelien David, Frederick Vermeersch was één van de obers van dienst. © foto Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Zaterdagnamiddag 24 december 2022 om 16 uur vond in de Sint-Antoniuskerk van ‘t Veld terug een kerstviering plaats, waarmee de plaatselijke bevolking na de coronaperikelen terug aanknoopte met de traditie.

Tien minuten voor aanvang van de eucharistieviering zat de kerk al eivol. Er dienden extra stoelen aangebracht te worden om alle geloven een zitje te geven. Priester Rudi De Smet was dan ook uiterst tevreden met de opkomst. De vormelingen van de plaatselijke basisschool beeldden het kerstverhaal prachtig uit en Patricia De Winter nam de zang voor haar rekening. Zoals de traditie het voorschrijft, zorgde het feestcomité op het einde van de misviering voor een deugddoend opkikkertje in de vorm van een lekker jenevertje.

Blijven vieren

Bernard De Marez, de voorzitter van het feestcomité, beklemtoonde dat van oudsher de kerk de ideale ontmoetingsplaats is voor een dorpsgemeenschap. “Vooral met Kerst vinden we hier warmte, gezelligheid en vriendschap in dit unieke gebouw dat in 1953 werd ingewijd. Een prachtrealisatie gedragen en gerealiseerd door het ‘Sneppevolk’. Een actieve parochieraad zorgde in de loop van 70 jaar voor het onderhoud.”

“Maar nu is de draagkracht problematisch geworden. Misschien is een multifunctionele functie van het gebouw een oplossing? De lokale gedragenheid is hier ongetwijfeld een sleutel tot behoud. De kerststal wordt al 2.000 jaar meegedragen en in ere gehouden, is er dan werkelijk geen oplossing voor een kerkgebouw van 70 jaar oud?”

“Laten we hopen dat het gezond verstand hier zegeviert! Wat het ook moge worden, het kerstfeest zullen we blijven vieren… We leveren het bewijs waar een kleine parochie toch groot kan zijn.”

Daarna werd er geklonken op die warme samenhorigheid binnen de parochie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier