Hart van Oudenburgse vluchtelingenmama Rita gebroken na zelfdoding Ali

Momenteel verblijven bij Rita Vandenberghe onder meer een gezin uit Eritrea en enkele jongens uit Soedan.
Momenteel verblijven bij Rita Vandenberghe onder meer een gezin uit Eritrea en enkele jongens uit Soedan. "Mensen uit Eritrea krijgen hier gemakkelijk asiel, maar Soedanezen niet", zegt Rita.©Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Rita Vandenberghe vangt al zo’n vijf jaar vluchtelingen bij haar thuis in Oudenburg op. Haar hart werd gebroken toen een van die vluchtelingen een einde maakte aan zijn leven. Op 18 mei sprong de 25-jarige Ali Yahya, een Soedanese vluchteling vanop een golfbreker in Oostende de woelige zee in. Hij kon niet zwemmen en verdween al vlug in de golven. Een bewoner van een appartement zag het drama gebeuren en verwittigde de politie.

Ali verbleef al enkele weken bij Rita, die vijf jaar geleden voor het eerst in contact kwam met vluchtelingen. “Ze lagen onder de brug van de autosnelweg in Westkerke en sommige ook in een kampje op de helling. Ik vond dat zo erg en ben toen met eten en drinken gegaan. De meest kwetsbaren heb ik toen in huis genomen, want dikwijls zijn ze al ziek als ze hier door mensensmokkelaars uitgeschut worden”, vertelt Rita.

Al vlug ving Rita een tiental vluchtelingen op en haar voornaamste doel was hen op alle vlakken helpen. “Ik nam contact op met Caritas om uitleg te komen geven over de procedure voor asielaanvraag.”

Onderdak aan 200 vluchtelingen

In de voorbije jaren heeft Rita al meer dan 200 vluchtelingen een onderdak en eten gegeven, meestal Soedanezen. “In het begin lukte het hen nog goed om in een vrachtwagen te klauteren en zo Engeland te bereiken. Nu gaat dat niet meer door de verstrengde controles. Ik raad hen dat ook af en zeg altijd dat ze hier asiel moeten aanvragen.”

Maar het voornaamste doel van deze mensen is Engeland als het beloofde land te bereiken en daar een nieuw leven uit te bouwen. Zo ook van Ali Yahya. “Ali was heel wanhopig omdat hij geen uitweg zag om bij zijn broer in Engeland te geraken. Maar dat hij zich van het leven zou beroven, had ik echt niet zien aankomen”, vertelt Rita, heel gepakt door zijn overlijden.

Ali was een slimme en lieve jongen

“Ali was op 18 mei naar Oostende vertrokken om zijn gsm op te halen. Die was stuk en zou hersteld worden. Ik gaf hem 30 euro mee voor de kosten. Hij zei me nog ‘Mama, ik kom snel terug’. Ja, die jongens noemen me altijd mama”, zegt Rita. Maar Ali bleef weg en de ongeruste Rita belde de politie. Tot ze laat op de avond het nieuws kreeg dat zijn lichaam in zee was gevonden.

“Ali was een slimme en lieve jongen met een droom.”
“Ali was een slimme en lieve jongen met een droom.”

Lange weg

“Ali was een slimme en lieve jongen met maar een droom: in Engeland gaan studeren en er daarna in de gezondheidszorg werken. Ik was hem in april samen met zijn vriend Hindi, die al bij mij verbleef, gaan ophalen aan het station van Oostende. Hij had toen al een zware weg afgelegd.”

Na een verblijf in een tentenkamp in Tsjaad, hij was toen pas acht jaar, keerde hij terug naar zijn geboortedorp. Hij was een goede student en kreeg een studiebeurs voor de opleiding geneeskunde in Rusland. Hij verbleef zo’n drie jaar in Moskou, maar kon er niet aarden.

Hij trok via Oekraïne naar Roemenië waar hij enkele jaren in Boekarest als kok werkte. Ali vertrok daar en kwam via Parijs in België waar hij bij Rita werd opgevangen.

Nieuw leven in Engeland

“Heel veel van de jongens die bij mij een tijd woonden, zijn al in Engeland geraakt. Ik heb met de meesten nog contact en ze noemen me nog altijd mama. Ik ben hen al eens gaan bezoeken om met mijn eigen ogen te zien dat ze het goed stellen. En inderdaad, ze vonden er werk en bouwen er een nieuw leven uit”, glimlacht Rita.

Naast de opvang in haar huis zet Rita Vandenberghe zich, samen met André Vandekerckhove uit Oudenburg, ook in voor de mensen die in de kampen in Duinkerke verblijven. “Ik verzamel kledij en voeding en regelmatig rijden we naar Duinkerke. Het doet pijn om die mensen in erbarmelijke omstandigheden te zien, zeker nu het al zoveel geregend heeft.”

Wie Rita Vandenberghe op een of andere manier wil steunen, kan haar bereiken op 0471 55 22 15.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier