Halsbrekende toeren in Kortrijk: mannen heffen elkaar over gebouw van drie verdiepingen heen
Op sociale media doet een opvallend beeld de ronde vanuit het centrum van Kortrijk. Een medewerker heft met een verreiker zijn collega, die zomaar op een palet zit, over een huis van drie verdiepingen heen. Het voorval zou vorige week gebeurd zijn aan de Kasteelkaai bij de nieuwe verlaagde Leieboorden. “Aan dergelijke flagrante praktijken is een serieus valgevaar verbonden. Dit had veel erger kunnen aflopen”, zegt Filiep De Ketelaere, arbeidsauditeur. Ondertussen werd er vanuit het arbeidsauditoraat een onderzoek opgestart.
Op sociale media doet een foto de ronde van een medewerker die met een verreiker een andere man, wellicht een collega, over een gebouw van maar liefst drie verdiepingen heen heft aan de Kasteelkaai in het centrum van Kortrijk. Het beeld werd maandagochtend gedeeld op Instagram door het account WeirdThingsInKortrijk. “Wellicht dateert de foto al van eind vorige week. We hebben hier geen notie of klacht van ontvangen”, stelt Thomas Detavernier van politiezone VLAS. “Onze patrouilles zullen er de komende tijd meer aandacht voor hebben.”
“Aan dergelijke toeren is een serieus valgevaar verbonden en iedere val boven 2,5 meter kan dodelijk zijn”
Ook bij het arbeidsauditoraat kwam er nog geen melding binnen. “De beelden raakten nog niet tot bij ons. Als we hallucinante dingen zien passeren op sociale media, kunnen wij dit ook oppikken. Vanuit het arbeidsauditoraat kunnen we zelf beslissen om in actie te komen en een onderzoek op te starten om daar het nodige gevolg aan te geven. Want bij dergelijke toeren is er een serieus valgevaar aan verbonden. En iedere val boven 2,5 meter kan dodelijk zijn”, zegt Filiep De Ketelaere, arbeidsauditeur. Ondertussen besloot het arbeidsauditoraat om een onderzoek te openen naar het voorval.
Hoge boetes
Het arbeidsauditoraat voert samen met Toezicht Welzijn op het Werk een streng beleid. “Dergelijke inbreuken kunnen onmiddellijk geverbaliseerd worden met een boete van 1.000 tot wel 8.000 euro als gevolg. Als de overtredingen dermate flagrant zijn of zich herhalen, kan men ook besluiten om de werf te verzegelen. De werkgever heeft een plicht om toe te zien op het feit dat de werknemers veilig werken. Maar het hangt ook af van situatie tot situatie wie er in de fout is. Met wat tijd kunnen we het nodige onderzoeken en de juiste mensen identificeren”, besluit De Ketelaere.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier