Grootse plannen voor ‘leefplein’ in Vuurtorenwijk drastisch aangepast: “Stad maakt voorbarig plannen”

Buurtbewoner en gemeenteraadslid voor Vooruit Bjorn Tratsaert op het Sint-Antoniusplein.: “Het plan ligt in de prullenmand.” © EFO
Redactie KW

De grote plannen van de stad voor een ‘leefplein’ op het Sint-Antoniusplein in de Vuurtorenwijk zijn aangepast. “Een spijtige zaak voor het stadsbestuur, dat burgers dwingt om hun oprit op te breken maar zelf het goede voorbeeld niet geeft”, luidt het bij de oppositie. “Er zijn technische problemen en we kozen in het belang van de school voor een tussenoplossing”, weerlegt de stad.

In 2021 wilde het stadsbestuur het Sint-Antoniusplein in de Vuurtorenwijk, tussen de kerk en de Stanleylaan, een nieuwe look geven. De school OLVO Vuurtoren kreeg inspraak en samen met de kinderen werden de plannen opgesteld. In maart 2022 werden de uitgewerkte plannen voorgesteld. Daarin is er sprake van een trap die als klein amfitheater en buitenklas dienst zou doen, een vuurtorentje, struiken, een kruidentuin, een extra gazon aan de kerk, klimplanten en zelfs de aanleg van een stukje zandduin. “In het kader van de ontharding wordt een deel van de stenen tegels opgebroken”, luidde het toen schepenen Björn Anseeuw (N-VA) en Silke Beirens (Groen) in de school de plannen kwamen toelichten voor de buurt.

Enkel grasveld

“Nu werd duidelijk dat er van die aanleg helemaal geen sprake is. Het plan ligt in de prullenmand. Er werden enkel wat tegels opgebroken en daar wordt straks op een minieme oppervlakte gras ingezaaid”, zegt gemeenteraadslid en buurtbewoner Björn Tratsaert (Vooruit). “Het zou een opwaardering geweest zijn voor de wijk.”

Schepen Björn Anseeuw: “Er was geen budget voor dat eerste plan”

Er wordt verwezen naar de soms harde aanpak van ontharding bij de inwoners. “Als stad moet je zelf tonen hoe het moet, en zeker als je inwoners met aangetekende brieven aanmaant om te ontharden en daarvoor naar de rechter wil stappen. Maar de stad schept wel een grote vrijblijvendheid bij haar eigen project. Misschien moet ze ook diegenen die misschien straks hun oprit moeten uitbreken op een meer menselijke manier benaderen.”

School

“Ook de leerlingen van de school werden betrokken in het project en konden ideeën geven. Het was een voorbeeld van participatie. De stad gaf de illusie dat het zou gerealiseerd worden”, zegt Tratsaert, die begin maart de zaak op de gemeenteraad brengt. De school OLVO bevestigt dat de leerlingen tijdens de pandemie hebben meegewerkt aan het ontwerp, maar wenst verder niet te reageren. “Ik vraag dat de stad de beslissing herziet en alsnog overgaat tot realisatie van het plan dat ze samen met de leerlingen opstelde en hier aan de buurt kwam voorstellen”, zegt Tratsaert.

Stad reageert

“Het klopt dat we met de school een participatietraject hebben gevolgd voor het plein. Het eerste plan werd uitgetekend door een gewezen medewerker van de stad. In dat plan, dat overigens zeer mooi was, werd niet met alles rekening gehouden”, zegt schepen voor Openbare Werken Björn Anseeuw (N-VA) diplomatisch. “Het was technisch niet vanzelfsprekend en dus hebben we dat moeten bijsturen. Op de plaatsen waar nu werd gewerkt, zat er niets onder de grond, maar op andere plaatsen waren er wel leidingen van nutsvoorzieningen. Het eerste plan was ook ingrijpender en duurder. Het budget was er eenvoudig weg niet. We wilden op korte termijn wel iets realiseren en zijn opnieuw in dialoog gegaan met de school.”

Schepen Anseeuw sluit niet uit dat er in de toekomst meer kan. “Het alternatief was dat we zouden wachten op een investeringsbudget, maar dat ging over een periode van vier à vijf jaar. Voor grotere projecten is dat de doorlooptijd. In 2019 kondigden we aan dat de Stuiversstraat zou heraangelegd worden. Wel, dat zal nu pas dit voorjaar kunnen gebeuren. We hebben dat project niet laten liggen en er voortdurend aan verder gewerkt. Dat zou ook de doorlooptijd geweest zijn voor het Sint-Antoniusplein, als we dat zouden willen aanleggen volgens het eerste plan. We hebben gekozen om dat niet te doen en kozen, ook in het belang van de school, voor deze tussenoplossing. We willen met de school nog nadenken over de verdere invulling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier