Grootscheepse griepvaccinatie voor chronisch zieken in Oostende en Bredene
Deze en komende weken krijgen ruim 500 chronisch zieke mensen, die al meer dan een jaar niet bij de huisarts zijn geweest, de kans om zich te laten vaccineren tegen de griep in één van de stedelijke ontmoetingscentra. Dat kan dankzij een samenwerkingsproject, dat meteen een algemene repetitie is voor de toediening van het coronavaccin.
“We vonden het belangrijk om een groep mensen met minder financiële middelen, die lijden aan chronische ziektes en toch maar zelden een dokter zien, te vaccineren tegen de griep”, vertelt Oostends schepen van Welzijn en Zorg Natacha Waldmann (Groen). “Daardoor zullen zij eerst en vooral de griep niet krijgen, maar het kan ook de druk op de ziekenhuizen verminderen. Maar deze groep is moeilijk te bereiken en zoals bekend zijn er maar weinig griepvaccins beschikbaar.”
“Het project is een samenwerking tussen het Sociaal Huis, de mutualiteiten, Altrio, de onafhankelijke dienst van zelfstandige thuisverpleegkundigen, het Wit-Gele Kruis en Samen Is Beter (SIBE), het project voor chronisch zieken van de vzw De Koepel”, legt schepen Waldmann uit. “Het bepalen van de criteria was een heel ernstige afweging. We spitsen ons toe op mensen met een chronische aandoening, die al een jaar of meer niet naar de huisarts zijn geweest en het financieel moeilijker hebben.”
Doelgroep van zo’n 500 mensen
“De mutualiteiten hebben zicht op wie die mensen zijn. Ze hebben meestal geen vaste huisarts, maar worden wel soms getraceerd door de spoeddiensten van ziekenhuizen. Zo kwamen we tot een groep van iets meer dan 500 mensen uit Oostende en Bredene. Zij kregen allemaal een brief en werden ook nog eens door de mutualiteiten opgebeld. Ze konden op verschillende momenten en in verschillende ontmoetingscentra op een laagdrempelige manier een afspraak maken om zich te laten vaccineren.”
“De doelgroep werd mede vastgelegd op basis van het beschikbare aantal griepvaccins”, aldus Natacha Waldmann. “Als de mensen die we nu hebben uitgenodigd zich niet allemaal laten vaccineren, ontstaat ruimte om de komende week nog extra mensen aan de doelgroep toe te voegen. De vaccins werden aangekocht door de Eerstelijnszone Oostende-Bredene, de stad werkt mee door de locatie en medewerkers ter beschikking te stellen. De mensen krijgen het vaccin gratis.”
“Generale repetitie voor coronavaccinatie”
Luc Haelemeersch uit Eernegem, thuisverpleger bij Altrio, coördineert de vaccinatieflow. “Het is een uniek samenwerkingsproject”, zegt hij. “Van dinsdag tot en met vrijdag vaccineren we in vier ontmoetingscentra in Oostende en Bredene. Dat moet natuurlijk gebeuren volgens alle veiligheidsvoorschriften: ontsmettingsmateriaal, mondmaskers, de nodige afstand… In een dokterspraktijk is dat niet altijd makkelijk.”
“De vaccinaties worden toegediend door verpleegkundigen die daartoe een speciale opleiding kregen”, vervolgt Luc. “Na het toedienen van een vaccin moeten de patiënten nog een kwartier nablijven, om hen te kunnen helpen bij eventuele nevenreacties. Ook dat vraagt natuurlijk de nodige ruimte en organisatie. We beschikken ook over EpiPennen, dat zijn adrenaline-inspuitingen voor patiënten die in shock gaan, die we desnoods doorheen de kleren kunnen toedienen.”
“Als we mensen op deze manier kunnen vaccineren, winnen we heel wat tijd. In een dokterspraktijk duurt het snel 50 uren om 200 mensen coronaproof te vaccineren. In in ander proefproject met twee artsen en twee verpleegkundigen konden wij die 200 mensen in negen uren tijd een vaccin toedienen, en dat op een veilige manier. Dit is een belangrijke test: hoe kunnen we ‘samen werken’ om zoiets te organiseren. Deze vaccinatiecampagne is dan ook een generale repetitie voor het toedienen van het coronavaccin, en ook nog eens om dat te doen bij een kwetsbare groep.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier