Groene prikkel voor wijk Hoogland in Hooglede plechtig geopend

Het project Groene Prikkel is een samenwerking van de gemeente Hooglede en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, met steun van de provincie West-Vlaanderen. © EVG
Redactie KW

Onlangs werd de groenzone in de wijk Hoogland in Hooglede plechtig geopend.

Op vraag van de gemeente Hooglede maakte de landschapsconsulent van het Regionaal Landschap in de zomer van 2023 een ontwerpschets voor de groenzone in de wijk Hoogland.

Reliëfrijk

“Eind augustus werd de schets aan de wijkbewoners voorgelegd en op basis van opmerkingen kreeg het ontwerpplan zijn definitieve vorm. De graafwerken gingen van start begin maart.”

“Met de aanleg van wadi’s en speelheuvels is er duidelijk gekozen voor een reliëfrijk speellandschap. De wadi’s dragen bij tot een betere afwatering en extra waterberging op het terrein. Klauterstammen, stapstronken, zwerfkeien, speelbosjes, kronkelende paadjes door graseilandjes en een jungle van hazelaars nodigen uit om er te ontdekken en te ravotten”, aldus de gemeente.

Kansen

Met het project Groene Prikkel ondersteunt het Regionaal Landschap kleinschalige natuurinrichting op publieke plekken in het West-Vlaamse Hart. Door middel van aanplantingen, bloemrijk grasland, graafwerken, avontuurlijke speelelementen… toveren ze zo steriele graspleintjes en braakliggend terrein om tot groene en klimaatvriendelijke ontmoetingsplaatsen.

“Het ontwerp biedt ook kansen voor ontmoeting. Zo zijn er twee zitruimtes met picknicktafel voorzien en een bloemenkamer waar het rustig vertoeven is. Enkele schaduwbomen zullen tijdens warme dagen voor verkoeling zorgen. De bestaande speeltoestellen, zandbak en het voetbalterrein blijven behouden en zijn in de herinrichting geïntegreerd. De herinrichting verhoogt niet alleen de belevingswaarde, maar ook de biodiversiteit.”

Natuurlijk beheer

Het project Groene Prikkel is een samenwerking van de gemeente Hooglede en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, met steun van de provincie West-Vlaanderen. Het Regionaal Landschap stond in voor het ontwerp, de aanbesteding en opvolging van de graaf- en plantwerken, het inzaaien van bloemrijk grasland en de financiering van maximum 6.000 euro van de totale inrichtingskosten.

De gemeente nam het overige aandeel van de hieraan verbonden kosten voor haar rekening en zal instaan voor het verder natuurlijke beheer van deze Groene Prikkel. (EVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier