Groene middenveld dient bezwaar in tegen stadion voor Cercle Brugge in Sint-Pieters
Het verenigde Brugse groene middenveld dient bezwaar in tegen de zoekzones die de Provincie West-Vlaanderen aanduidde in kader van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Bedrijvigheid economische subregio Brugge’. Met dit plan wil de Provincie in Sint-Pieters een zone creëren voor bedrijven en voor Cercle Brugge. De groepen geven aan dat eerst de huidige ingenomen ruimte beter benut moet worden, alvorens nieuwe open ruimte in te palmen: “Met 684m² beton die er dagelijks bij komt in Brugge, zijn we nu al bij de snelst verhardende regio’s van Vlaanderen.” Die visie staat in schril contrast met het standpunt van ondernemersvereniging UNIZO, die wijst op de noodzaak van extra bedrijventerreinen voor de welvaart in de Brugse regio.
De termijn van het openbaar onderzoek voor het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Bedrijvigheid economische subregio Brugge’ is afgesloten. De Grootouders voor het Klimaat, Natuurpunt Brugge en Natuurpunt Brugs Ommeland, Groen vzw en vzw Bescherm Bomen en Natuur dienden samen met de West-Vlaamse Milieufederatie bezwaar in tegen de plannen om 38,1 ha netto te voorzien voor bedrijvigheid.
Dat is zonder groenbuffers, bufferbekkens, wegenis en dergelijke en bovenop de ruimte die via andere processen reeds gepland werd. De organisaties vrezen voor de open ruimte.
Gebrekkig ruimtelijk beleid
“De hevige discussies die er op vandaag zijn tussen landbouw en natuur worden aangevuurd door het gebrekkige ruimtelijke beleid dat we in Vlaanderen kennen.”, zegt Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie. “Voor de regio Brugge zien we dat gebieden voor havengebonden bedrijven ingenomen worden door garages en andere niet-havengebonden bedrijven, of oude loodsen en gebouwen van één verdiep, waar veel efficiënter met ruimte kan omgegaan worden.”
“Het is ook helemaal onlogisch dat elk bedrijf bijvoorbeeld een eigen parking heeft, maar zo zijn er nog zaken die veel efficiënter kunnen”, aldus Bart Vanwildemeersch. De Milieufederatie hekelt het feit dat er twee voetbalstadions in één stad voorzien worden: dat van Cercle en Club Brugge. Want binnen dit provinciaal planproces zit ook het stadion van Cercle Brugge aan de Blankenbergse Steenweg.
Absurd
“Als het Stadio Olimpico door AS Roma en Lazio Roma kan gedeeld worden, in een veel grotere stad als Rome, dan moet dat ook kunnen voor Cercle en Club, ondanks alle gevoeligheden.”, zegt Bart Vanwildemeersch. “Het is absurd dat we aangeven dat de ruimte op is, om tegelijk een tweede groot stadion, met oefenvelden, te gaan plannen op de vruchtbaarste gronden van de stad.”
“We moeten het bestaande dan ook eerst beter invullen voordat we doordacht extra open ruimte aansnijden. Op Vandaag verharden we in Brugge nog steeds 684m² per dag. De ruimte is stilaan echt op.”
De organisaties dienden bezwaar in tegen de plannen en hopen dat de Provincie de principes van Saving Space, of ruimtebesparend plannen, ook toepast op bestaande terreinen en voetbalclubs.
UNIZO
De visie van het Brugse groene middenveld staat in schril contrast met ondernemersvereniging UNIZO, die wijst op de nood aan bedrijventerreinen. Hendrik Vermeulen, regiovoorzitter van UNIZO Noord West-Vlaanderen stelt: “De bezettingsgraad van bedrijventerreinen in West-Vlaanderen is met 87,6 procent zeer hoog. Voor de economische subregio Brugge loopt dit zelf op tot 90,2 procent.”
“Deze uitzonderlijk hoge bezettingsgraad, gekoppeld aan het aangetoonde tekort van 143,5 ha in de economische subregio regio Brugge, toont de noodzaak om snel extra hectares te voorzien. Dit tekort toont een directe bedreiging aan voor bedrijven die hun investeringen willen voortzetten en daarmee bijdragen aan de welvaart van de regio. De inzet is hoog, maar de vraag blijft: waarom is er ondanks de duidelijke behoefte aan bedrijventerreinen nog steeds sprake van stagnatie?”
Schot in de zaak?
Hendrik Vermeulen hoopt dat het planproces om extra ruimte te voorzien in de economische subregio Brugge schot in de zaak brengt en er eindelijk extra ruimte voorzien wordt: “Voor de kmo’s vragen we bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van lokale bedrijventerreinen. Het is noodzakelijk dat ondernemingen blijvend een plek vinden in de kern of op een industrieterrein; waarbij vooral op terreinen een grote nood is aan (betaalbare) locaties en waarvoor er dringend extra hectares moeten voorzien worden in West-Vlaanderen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier