Groen Torhout niet blij met hogere prijs voor compostvaten
Op voorstel van de intercommunale Mirom gaan nogal wat prijzen op het Torhoutse recyclagepark de hoogte in. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond vond Groen-raadslid Ruben Vangheluwe vooral de prijsstijgingen inzake het thuiscomposteren onverantwoord.
Schepen van Leefmilieu Elsie Desmet wees erop dat voor particulieren op het recyclagepark de eerste 1.000 kilogram van de betalende fracties per gezin en per jaar gratis blijft. Tussen de 1.000 en de 2.000 kilogram geldt er een gereduceerd tarief van 25 euro per ton en vanaf 2.000 kilogram moet de werkelijke kostprijs betaald worden.
Composteren dankzij tegemoetkoming stimuleren
De prijs voor een compostvat stijgt van 27,50 naar 30 euro en voor een beluchtingsstok van 2,50 naar 5 euro. Dat was niet naar de zin van raadslid Vangheluwe.
“Om optimaal in te zetten op het thuiscomposteren en het recycleren van snoei- en grasafval vragen we om de gezinnen de kans te geven om compostvaten te kopen tegen een sterk verlaagde prijs”, zei hij. “In heel wat andere gemeenten wordt het composteren gestimuleerd met een financiële tegemoetkoming. We stellen bijgevolg voor om een financiële stimulans te voorzien bij het aankopen van composteerbenodigdheden. Anders halen we nooit de beoogde cijfers voor minder restafval.”
Verkoop van compostvaten gebeurt tegen de inkoopprijs
“Er bestaat geen indicatie dat de kostprijs van het compostvat de bepalende factor zou zijn waarom gezinnen al dan niet aan thuiscomposteren doen”, antwoordde de schepen. “Andere factoren zoals onwetendheid, praktische belemmeringen en schrik voor esthetiek en geur spelen wel een belangrijke rol. Nochtans wordt er vanuit Mirom actie ondernomen om de drempel voor het thuiscomposteren zo laag mogelijk te houden. Zo worden er infosessies over het onderwerp gegeven en worden de gekochte compostvaten voortaan gratis aan huis geleverd.”
“De verkoopsprijs van een compostvat is sinds 2013 ongewijzigd gebleven. Die is voor alle duidelijkheid gebaseerd op de werkelijke inkoopprijs. En OVAM zorgt ook nog voor een subsidie die oploopt tot 50% van het aankoopbedrag. Plus: de logistieke en administratieve kosten worden niet in rekening gebracht. Zo kunnen kwalitatief goede compostvaten verkocht worden tegen een correcte en scherpe prijs.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier