Groen licht voor twee West-Vlaamse erfgoedprojecten

© (Foto GF)
Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee restauratieprojecten in de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse Overheid kent voor deze projecten samen een premie van 240.298,79 euro toe.

“Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele.

Restauratiewerken aan de Jeruzalemkerk en het klooster (Adornesmuseum) in Brugge

“De Jeruzalemkerk heeft een opknapbeurt nodig”, laat minister Diependaele weten. “Zo moeten onder andere de gevels, het dak en de toren van de kerk hersteld worden. Ook de restauratie van het praalgraf wordt verder gezet. In het monument is het Adornesmuseum ondergebracht.” Het volledige domein is sinds 2018 erkend als open erfgoed. Voor deze restauratiewerken is een premie van 182.232,15 euro toegekend.

De Jeruzalemkerk en Huis Adornes zijn beschermd als monument omwille van de archeologische, geschiedkundige en artistieke waarden. Het domein dateert uit de 15de eeuw, en bestaat uit een patriciërswoning van twee vleugels met bijgebouwen rondom een binnenkoer met gaanderij, de Jeruzalemkerk (gebouwd als privékapel van familie Adornes), een rij godshuisjes en een 19de-eeuws kloostergebouw.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/83393

Restauratie Huis Claus in de stadskern van Veurne

In Huis Claus werken de diensten van het OCMW van Veurne. “Het pand voldoet niet meer aan de minimale eisen van comfort en energie”, vertelt minister Diependaele. “Het gebouw wordt gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse comfortnormen, krijgt een nieuwe inrichting en zal energieperformanter worden gemaakt.” Voor de restauratiewerken is een premie van 58.066,64 euro toegekend.

Huis Claus ligt binnen de perimeters van het beschermd monument ‘Circulaire burcht’. Het maakt ook deel uit van het stadsgezicht ‘Stadskern Veurne’ dat beschermd is vanwege de architectuurhistorische waarden. Het gebouw is een onderdeel van het stadhuis op het Heldenplein. Het was de oorspronkelijke conciërgewoning, ook wel ‘Huize Claus’ genoemd, verwijzend naar de (laatste) conciërge Jozef Claus die er van 1936 tot 1956 woonde. De voorbouw dateert uit de jaren 1920, de achterbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en de overige delen van na WO II.

Meer info over de historische stadskern: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/140015

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier