Groen licht voor stratentracé voor verkaveling De Wastine

(foto GST)
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 17 februari werd het stratentracé voor de verkaveling De Wastine en de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van de wijkont-sluitingsweg en de fietsvoorzieningen in de Fabiolalaan goedgekeurd.

Al geruime tijd zijn er voorbereidingen bezig voor een nieuwe verkaveling van de zone Fabiolalaan fase 2, ook wel De Wastine genoemd. Gezien de nieuwe ontwikkelingen inzake ruimtelijke planning in combinatie met een waterrijk gebied, werd een klassieke verkavelingsaanvraag geweigerd en werd geopteerd voor een toekomstgericht type verkaveling, waar voldoende ruimte voorzien wordt voor water en groen.

Hiervoor werd in 2016 een concept uitgewerkt via diverse workshops onder leiding van de toenmalige Vlaams Bouwmeester en samen met de gemeente, de verkavelaars, specialisten én de buurt. In het concept wordt gewerkt met zogenaamde pieren in het landschap, waarlangs woningen gelegen zijn en op het einde van elke pier een meergezinswoning komt. Slechts een derde wordt hierbij bebouwd. De overige twee derde wordt daarbij ingericht als natuurlijke ruimte met wandelpaden en ruimte om te verpozen. Deze zones zijn belangrijk voor waterbuffering en natuurlijk groen.

Nauw toezicht

De projectontwikkelaars hebben het concept verder vertaald naar een concrete aanvraag en in 2019 voorgesteld aan de buurt. Recent werd een nieuwe verkavelingsaanvraag ingediend door NV Matexi West-Vlaanderen, Bouw Francis Bostoen en nv Novus en werd het dossier voorbereid voor de inrichting van de straten.

In navolging van het openbaar onderzoek en daarbij horende opmerkingen, voorziet de gemeente zowel bij de verkavelingsaanvraag zelf als wat betreft de inrichting van de weg diverse extra voorwaarden en beperkingen, waarop de gemeente ook nauw zal toezien.

Op de gemeenteraad van februari werd beslist over de inrichting van de weg. De woonpieren zelf zijn ontworpen als leef- en speelstraten. Het parkeren voor bewoners is voorzien aan het begin van de pieren en ondergronds. Bij de volledige inrichting gaat veel aandacht uit naar een optimale waterhuishouding en goede verkeersgeleiding, zodat de impact op de buurt beperkt wordt.

Om de verkeersdruk op het centrum van Oostkamp te verminderen wordt een nieuwe wijkontsluitingsweg voorzien tussen de Fabiolalaan en de Molenstraat. Dit doet de gemeente samen met Aquafin. Ook de verkavelaar moet hier financieel in participeren.

Fietsvoorzieningen

Daarnaast wordt met de provincie West-Vlaanderen gekeken voor veilige fietsvoorzieningen in de Fabiolalaan. Omdat deze werken nauw op elkaar aansluiten, is het wenselijk hiervoor met één gezamenlijke aannemer te werken. Om dat te kunnen doen, moet een samenwerkingsovereenkomst afgesloten worden met duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden en kosten. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. (Geert Stubbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier