Groen Kortrijk vraagt om extra skateparken

Matti Vandemaele aan de skatebowl. (foto KDS)©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Matti Vandemaele aan de skatebowl. (foto KDS)©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Redactie KW

Skateboarden lijkt de laatste maanden, ondanks het natte winterweer, opnieuw heel populair te worden in Kortrijk. Jongeren komen zelfs van buiten de stadsgrenzen naar de ondertussen bekende skatebowl op de IJzerkaai en skatepark Luxaplast in Marke. Redenen genoeg voor Matti Vandemaele (Groen) om te investeren in nieuwe infrastructuur. Het stadsbestuur volgt hem daar (deels) in.

Kortrijk is nochtans al decennialang een voortrekker in het voorzien van kwaliteitsvolle skate-infrastructuur in Vlaanderen. “We hebben niet alleen de prachtige skatebowl en het streetpark aan Luxaplast maar ook in de deelgemeenten is er infrastructuur voor handen”, aldus Matti. Sinds een aantal jaar zit skaten volgens hem opnieuw in de lift. “De coronapandemie heeft alleen maar voor nog meer skaters gezorgd. Logisch, want jongeren hebben weinig vrijetijdsopties tegenwoordig. En allemaal zijn die op zoek naar kwaliteitsvolle infrastructuur. Het is daar bij momenten erg druk en dat zorgt soms voor problemen.” Het gemeenteraadslid vroeg het stadsbestuur dan ook om tijdelijke skateparken te overwegen en om de bestaande parken uit te breiden.

Schepen Bert Herrewyn bevestigt dat er soms wat wrevel ontstaat op plaatsen waar veel skateboarders samen komen. “Hier en daar zien we inderdaad wat conflicten. Sommige jongeren leven de coronamaatregelen niet correct na. Maar dat gaat over een kleine tien procent die het verpest voor de anderen. Vaak zijn dat zelfs niet eens skaters.” Toch ziet hij geen heil in tijdelijke infrastructuur. “Die zou het qua kwaliteit nooit halen van de andere plaatsen en jongeren zouden er dus ook niet naartoe komen. Ergens in de komende jaren zijn we wel van plan om Luxaplast uit te breiden. Op korte termijn hopen we skaters vooral naar de deelgemeenten zoals Kooigem en Bellegem te lokken. Daar zijn er ook goede plaatsen beschikbaar om te skaten, ze worden alleen minder gebruikt.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier