Groen en sp.a willen gratis maandverband en tampons in scholen

Maxim Veys stelt voor dat de Vlaamse gemeenschap in elke school menstruatieproducten ter beschikking stelt.©DIRK WAEM Belga
Maxim Veys stelt voor dat de Vlaamse gemeenschap in elke school menstruatieproducten ter beschikking stelt.©DIRK WAEM Belga
Redactie KW

Oppositiepartijen Groen en sp.a willen dat scholen verplicht maandverband of tampons aanbieden voor leerlingen. “Er wordt geschat dat 45 procent van de Vlaamse leerlingen die thuis moeilijk rondkomen soms geen geld hebben voor maandverband en tampons. Dit illustreert hoe hard ons armoedebeleid faalt”, zegt parlementslid Celia Groothedde die een resolutie indient en daarbij de steun krijgt van Kortrijks parlementslid Maxim Veys (sp.a).

De discussie laaide onlangs opnieuw op toen Schotland als eerste land menstruatieproducten gratis maakte. In Vlaanderen drong onder meer Caritas aan op eenzelfde maatregel, omdat ook hier mensen in armoede soms geen geld hebben om maandverband of tampons te kopen.

Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) roept minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op om de zaak ernstig te nemen. “Geen geld hebben voor maandverband of tampons is een verdoken vorm van armoede in Vlaanderen. Dat gaat gepaard met dubbele schaamte: voor het gebrek aan geld en door het taboe rond menstrueren. Daarnaast vind ik het bijzonder schrijnend dat leerlingen schooldagen missen omdat ze ongesteld zijn”, zegt Groothedde.

Volgens sp.a-parlementslid Maxim Veys moet de overheid de bestaande ongelijkheden wegwerken en moet daarvoor niet alleen naar de OCMW’s gekeken worden, maar ook naar de scholen. Hij stelt samen met Groothedde voor dat de Vlaamse gemeenschap in elke school menstruatieproducten ter beschikking stelt.

“Dat moet ook niet in dure automaten, gewoon discreet aangeboden in de toiletten. We laten onze leerlingen immers ook niet betalen voor toiletpapier. Om te vermijden dat er een beleid ontstaat dat verschilt tussen gemeenten of schoolnetten, is het belangrijk dat het gebeurt op het niveau van de Vlaamse gemeenschap. Als de hele Vlaamse gemeenschap meedoet en hiervoor geld krijgt, wordt elk meisje op school gelijk behandeld”, legt Groothedde uit.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier