Granero Industrio start sloop en ingrijpende renovatie van de site-Hanekop in Roeselare
Granero Industrio, dat de bedrijven Debaillie, Maselis en Versele-Laga groepeert, kocht de leegstaande gebouwen van veevoederbedrijf Hanekop eind 2017 aan. Nu zijn de sloopwerken en renovatie van start gegaan. Project manager Peter Theyssen geeft toelichting bij de transformatie. “De grote stockagesilo’s worden sowieso bewaard”, benadrukt hij. “Dat zijn de hoogste torens van het hele complex. Er staan in totaal tussen de 150 en 160 silo’s op het terrein, met een totale opslagcapaciteit van 25.000 kubieke meter. De drie partners, maar ook andere bedrijven, zullen er grondstoffen stockeren.”
“Tussen die twee hoge silogebouwen staat een gebouw met onder andere een bloemmolen en kantoorruimte. We zullen het middelste pand enkele verdiepingen optrekken, zodat de drie hoge gebouwen dezelfde daklijn hebben. Waar er vroeger liefst acht liften waren in deze gebouwen, zal voortaan één centrale lift in het middelste gebouw alle verdiepingen van de drie gebouwen bedienen. Binnen de drie gebouwen zal alles ontmanteld worden, met uitzondering van de silo’s. De hoge silo’s blijven behouden, maar de kleinere silo’s zullen verdwijnen.”
De eerste fase van de sloopwerken ligt al achter de rug. Enkele kleine silo’s, oude kantoorgebouwen en een magazijnruimte gingen tegen de vlakte. “In de plaats komt een nieuw gebouw met een grote stortput voor granen, ruimte om vrachtwagens te lossen en een kleine personeelsparking. Deze nieuwbouw zal aansluiten op het silogebouw langs de Trakelweg 4.”
Het oudste bakstenen deel van de site, op de hoek met de Veldstraat, wordt eveneens afgebroken. “Op deze plaats komt een nieuwbouw met laadstations voor vrachtwagens en ruimte voor bijkomende silo’s. Ook de gebouwen aan de andere kant van de silo’s worden gesloopt en op de kade langs de Trakelweg komt er een nieuwe installatie om schepen te laden en te lossen.”
Transportband over kanaal
Over het kanaal komt dan weer een transportband van Granero richting de fabriek van Maselis. “Die zal langs de Trakelweg komen, tot rechtover de laad- en loszone van Maselis aan de andere kant van het water. De band gaat vervolgens over het kanaal, om aansluiting te krijgen met de laad- en loszone van de fabriek. De gesloten transportband moet granen aanvoeren en zal zich een vijftal meter boven het straatniveau bevinden, wat een zevental meter boven het waterniveau is.”
“Evenementen als Jazz RSL zullen er niet meer kunnen plaatsvinden. Dat lijkt onmogelijk in bedrijfsgebouwen die constant operationeel zijn”
“Het klopt dat er oorspronkelijk ook een interne transportband met Quartes was voorzien, maar Versele-Laga heeft Quartes verkocht en de nieuwe eigenaars stappen voorlopig niet mee in het verhaal. Maar dat kan uiteraard nog gerealiseerd worden, we sluiten niets uit. Alle vergunningen zijn overigens zonder problemen verkregen en de sloopwerken zullen eind maart voorbij zijn. De samenwerking met het Roeselaarse stadsbestuur verloopt trouwens voortreffelijk.”
Klaar in 2023
Samen met de sloopwerken zullen de gebouwen die behouden blijven, volledig gestript en gereinigd worden. “Momenteel lopen ook de aanbestedingen voor de nieuwbouw. We zouden graag alle bouwwerken klaar hebben midden 2022 en we mikken daarna op een half jaar om alle mechanische installaties klaar te hebben. Het doel is om Granero Industrio operationeel te hebben in de eerste helft van 2023.”
“Het klopt dat we ietwat achter zitten op de oorspronkelijke timing, maar het is dan ook best een complex dossier. Natuurlijk willen we nu ook zo snel mogelijk vorderen met de werken en de huidige timing respecteren.”
Eens de hele site afgewerkt is, zal de omgeving er opnieuw onberispelijk bij liggen, valt te horen. “En niet meer te vergelijken met de huidige situatie”, benadrukt Peter Theyssen. “Of er nog evenementen zoals Jazz RSL zullen kunnen plaats vinden? Neen, dat denk ik niet. Eerst en vooral zullen de beschikbare ruimtes zich daar niet toe lenen en ik geloof bovendien niet dat overheden en verzekeringen zouden toelaten dat er evenementen doorgaan in bedrijfsgebouwen die voortdurend operationeel zijn.”
Granero Industrio koopt Hanekop
Hanekop blijft nog steeds een naam als een klok in Roeselare. Iedereen die naar het station en het kanaal Roeselare-Leie rijdt, ziet het woord al van ver boven alles en iedereen uitrijzen.
Nochtans werd de productie van veevoeders er al meer dan zeventien jaar geleden stilgelegd en enkele jaren later werd de bloemmolen ook voorgoed uitgeschakeld. De Hanekop-site stond al die jaren leeg, al werden de gebouwen soms nog eens gebruikt als locatie voor jazzfestival RSL Jazz, theaterwandelingen en pop-up Club Kop. Wanneer enkele investeerders luidop droomden om de bedrijfsgebouwen te veranderen in woonlofts en ook een bestemmingswijziging naar woon- en recreatiezone opperden, sloegen enkele nabijgelegen bedrijven de handen in elkaar.
Eind 2017 hebben Maselis, leverancier van graanproducten voor de voedingsnijverheid, en veevoederbedrijven Versele-Laga en Debaillie zich verenigd in Granero Industrio ( Granen Roeselare Industrieel Trio red. ) en samen hebben zij dan ook de site Hanekop, die op dat ogenblik eigendom was van Dossche Mills in Deinze, gekocht.
“Wij proberen de site tijdens de afbraakwerken zo goed mogelijk af te sluiten, maar toch slagen sommigen er nog in om binnen te dringen”, aldus projectmanager Peter Theyssen. “Ook afgelopen week was er ongewenst bezoek in de kantoren op de achtste en negende verdieping. Er werd zelfs brand gesticht, maar de brandweer kon gelukkig de schade beperken. Dit feit nemen wij zeer ernstig.”
“Het gaat hier niet over een site die volledig wordt afgebroken, maar om een renovatieproject waarbij heel veel wordt bewaard van de bestaande gebouwen.” (PS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier