Goethalsplaats met monument klaar voor inhuldiging: “Renovatie was broodnodig”
Naar aanleiding van de heraanleg van de Markt en de omgeving, waaronder ook de Goethalsplaats, werd door het gemeentebestuur van Meulebeke beslist om ook het oorlogsmonument (‘het standbeeld’ in de volksmond) in zijn volle glorie te laten herstellen. Het monument, dat een gedenkteken is voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en opgeëisten van beide wereldoorlogen, trotseert al 100 jaar de weersomstandigheden en was aan een dringende opknapbeurt toe.
Schepen Danny Bossuyt gaf vorige week vrijdag samen met een afvaardiging van heemkring Meulenbeca en de NSB tekst en uitleg. “In 1919 was er voor het eerst sprake van het oprichten van een gedenksteen voor de gesneuvelden van WO I, waarbij zeventig Meulebekenaren om het leven kwamen”, sprak hij. “Toenmalig burgemeester Goethals liet door beeldhouwer Delafontaine uit Dentergem een bestek opmaken. Door de hoge kostprijs (57.000 Belgische frank in plaats van de voorziene 30.000 frank) belandde het voorstel in de ijskast. Het was wachten tot burgemeester Edgard Van Baveghem aan het roer kwam om met de werkzaamheden van start te gaan. Op 22 juni 1924 werd het monument plechtig onthuld door kanunnik Mahieu.”
Opnieuw leesbaar
Voor de huidige renovatie van het monument en het beeld kon men rekenen op Monument Renovation Technics. Het onderliggende metselwerk van de sokkel werd hersteld, de blauwe hardsteen werd vastgezet en de ontbrekende stukken werden aangevuld. Alles werd opgevoegd en gezandstraald. Vervolgens werd het monument weer op de sokkel geplaatst en alle bronzen letters werden opnieuw leesbaar voorgesteld. Tot slot werd de sokkel aan de onderkant bekleed met blauwe hardsteen zodat het monument aansluit op het nieuwe straatniveau. Over het al dan niet plaatsen van een metalen hek rond het monument, zoals vroeger het geval was, is er nog geen definitieve uitspraak. Op zondag 23 juni zal het monument plechtig ingehuldigd worden in samenwerking met NSB, heemkring Mulenbeca en Vreugd in Deugd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier